Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді пропонують посилити відповідальність за порушення на платіжному ринку

Реклама

Депутати пропонують встановити адміністративну та кримінальну відповідальність за окремі порушення законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку. Відповідний проект № 6295 зареєстровано у ВР.

Законопроектом пропонується:

1. Запровадити адміністративну відповідальність за порушення порядку зайняття діяльністю на платіжному ринку та наділити уповноважених посадових осіб НБУ повноваженнями складати протоколи про такі адміністративні правопорушення, а розгляд справ цієї категорії віднести до повноважень судів.

Так, здійснення діяльності з надання обмежених платіжних послуг, нефінансових платіжних послуг або послуг технологічного оператора платіжних послуг без здійснення авторизації діяльності - тягне за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі нмдг (17 000 грн).

Здійснення діяльності з надання фінансових платіжних послуг (крім послуг з випуску та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців) без здійснення авторизації діяльності - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч нмдг (17 000 - 34 000 грн).

2. Посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з платіжними інструкціями, платіжними інструментами та іншими засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців.

Підробка платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців, або їх використання чи збут- карається штрафом від п'яти до семи тисяч нмдг (85 000 - 119 000 грн) або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються штрафом від семи до десяти тисяч нмдг (119 000 - 170 000 грн) або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

3. Встановити кримінальну відповідальність за здійснення операцій з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України.

Надання послуг з випуску електронних грошей та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців, особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України - карається штрафом від трьох до п'яти тисяч нмдг (51 000 - 85 000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються штрафом від п'яти до десяти тисяч нмдг (85 000 - 170 000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ефективно керуйте компанією з єдиною ІТ-платформою LIGA360. Отримайте максимум інформації, щоб ухвалювати smart-рішення для бізнесу й управляти ризиками. Алгоритми дій, законодавство й аналітика, контроль інфопростору й ключових змін. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини