Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перепланування квартири: коли необходно отримати дозвіл та які документи потрібні

Реклама

З точки зору законодавства, переплануванням вважається перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів

багатоповерхових будинків.

Коли необхідно отримувати дозвіл на перепланування:

- перепланування житла передбачає втручання в несучі конструкції будинку;

- перепланування з втручанням в інженерні системи загального користування;

- перепланування, в результаті якого змінюється площа, кількість або склад приміщень.

Як прибудувати балкон?

Власник, наймач (орендар) приміщень житлових будинків має право на перепланування балконів і лоджій за відповідними проєктами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Перелік необхідних документів

заява про надання дозволу на перепланування - копія свідоцтва на право власності або договору найму (оренди) приміщення;

копія поповерхових планів, завірених в установленому порядку;

проєкт перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, погоджений в установленому порядку;- згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними осіб на перепланування приміщень, що перебувають у їх спільній власності.

Заяву необхідно направляти до органу архітектури та містобудування відповідної міської ради.

Після отримання рішення органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування можна розпочинати будівельні роботи з перепланування згідно з проєктом.

Після проведення перепланування необхідно звернутись до бюро технічної інвентаризації для отримання нового технічного паспорта об'єкта.

Чи можна приєднати частину коридору або горища до квартири

Спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Допоміжними приміщеннями багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників і не може бути поділено між співвласниками і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки спільного майна багатоквартирного будинку.

Отже, коридори, горища тощо, які призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців, не підлягають приватизації та не можуть бути поділені і виділені власнику квартири у багатоквартирному житловому будинку.

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги

Отримай подвійну вигоду для свого бізнесу тільки в листопаді. До 30-річчя LIGA ZAKON ми даруємо спеціальну пропозицію на ІТ-платформу LIGA360, а це означає - максимум функцій для ключових підрозділів й компанії в цілому. Відчуйте переваги смарт-рішень вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини