Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС надала роз'яснення щодо застосування норм Закону про "податок на Google"

Реклама

Державна податкова служба присвятила свій черговий Інформаційний лист № 26 нормам Закону України від 3 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Законом доповнено Податковий кодекс статтею 208 прим. 1, норми якої набирають чинності з 1 січня 2022 року. Детально про податкові новації читайте у аналізі закону від KPMG Law Ukraine: ПДВ на Google і Netflix: хто, кому і за що буде платити?

У листі № 26 ви дізнаєтеся:

  • що включає в себе термін «Електронні послуги»;

  • яка ставка податку застосовується до операцій з постачання нерезидентами електронних послуг;

  • хто вважається платником ПДВ за операціями з постачання електронних послуг;

  • як визначається місце постачання електронних послуг;

  • як відбуватиметься взаємодія особи-нерезидента з податковими органами в Україні;

  • за яких умов особа-нерезидент, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, зобов?язана зареєструватися платником ПДВ та інші важливі питання.

Зокрема, які санкції можуть бути за неподання податкової декларації або несплати податку?

Розміри санкцій

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1 020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Часто працюєте з договорами? Перевірте їх з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Незначущі слова, помилки в нумерації, реквізитах та структурі підсвітяться автоматично. Замовте прямо зараз і зробіть договірну роботу ефективнішою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини