Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує прискорити процедуру відчуження земельних ділянок для будівництва автомобільних доріг

Реклама

Уряд пропонує врегулювати законодавчо питання відведення земельних ділянок для будівництва та експлуатації об'єктів транспортної інфраструктури. Відповідний законопроект № 6422 зареєстровано у ВР.

Законопроєктом вносяться зміни до Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», відповідно до яких скорочуються (з трьох до двох місяців) строки прийняття та оформлення рішень про викуп земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені для потреб дорожнього господарства.

У разі недосягнення згоди щодо умов договору купівлі-продажу (іншого правочину, що передбачає передачу права власності) протягом одного місяця (наразі шість місяців) з дня прийняття рішення про викуп земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, зазначені об'єкти можуть бути примусово відчужені у державну чи комунальну власність лише як виняток з мотивів суспільної необхідності і виключно для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, в тому числі на умовах концесії або інших формах здійснення державно-приватного партнерства.

Орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, що прийняв рішення про відчуження земельної ділянки протягом одного місяця звертається до адміністративного суду із позовом про примусове відчуження зазначених об'єктів з мотивів суспільної необхідності і виключно для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, в тому числі на умовах концесії або інших формах здійснення державно-приватного партнерства.

Зміни також вносяться до Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якими адміністративні справи у спорах про примусове відчуження зазначених вище об'єктів для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, в тому числі на умовах концесії або інших формах здійснення державно-приватного партнерства розглядаються за правилами спрощеного позовного провадження.

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте демо доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини