Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Криміналізація контрабанди: бізнес потребує більше ясності щодо тексту законопроєкту

Реклама

Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроєкт № 5420 щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів. Варто зазначити, що після останнього засідання Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності офіційні таблиці правок так і не були опубліковані, а отже бізнес не має змоги ознайомитись з текстом, який виноситиметься на голосування.

Хочемо нагадати, що Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наполягала на доопрацюванні законопроєкту та кілька разів надсилала свої зауваження та пропозиції Голові ВРУ, Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, і наші експерти були залучені до обговорення документу. Але, перед можливим голосуванням, бізнесу до кінця не відомо, чи знайшли такі пропозиції своє відображення у документі.

Для бізнесу є кілька принципових моментів у даному законопроєкті, з якими експерти Асоціації категорично не погоджуються. По-перше, Асоціація не підтримує запровадження відповідальності за недостовірне декларування товарів, зокрема положення, що допускають можливість притягнення до кримінальної відповідальності навіть за неумисні помилки в митних деклараціях.

По-друге, Асоціація не підтримує притягнення до кримінальної відповідальності лише за дії, спрямовані на незаконне переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. Це положення сформульовано у документі так, що злочин вважатиметься закінченим незалежно від того, чи були товари незаконно переміщені через митний кордон України чи ні.

По-третє, на переконання експертів Асоціації, рівень вартості предметів, що є об'єктами правопорушення, для притягнення до кримінальної відповідальності - 113 500 грн (для підакцизних товарів - 56 750 грн) - є необґрунтовано низьким, в той час як санкції - надмірними.

Представники Асоціації сходяться на думці, що збільшувати відповідальність за контрабанду необхідно, в першу чергу, для підакцизних та так званих ризикових з точки зору нелегального імпорту груп товарів, наприклад, техніку. Також, експерти Асоціації вважають за необхідне збільшити пороговий рівень вартості предметів, що є об'єктами правопорушення, за яким настає кримінальна відповідальність за контрабанду підакцизних товарів, тощо.

Представники бізнесу наголошують, що до боротьби із «сірим» імпортом доцільно підійти ширше, зокрема, запроваджувати ефективні заходи щодо: неможливості реалізації товарів без документів про їх походження (ланцюга поставки) особливо в рамках Інтернет-торгівлі; перешкоджання схемам мінімізації податків («піджаки», «посилки», «перерваний транзит» тощо); забезпечувати інституційний розвиток відповідних органів та підвищувати ефективність їх роботи.

Як обирати надійних партнерів та контрагентів? На єдиній ІТ-платформі для твого бізнесу LIGA360. Перевіряй дані у 400 реєстрах та відкритих джерел, отримуй миттєві сповіщення про будь-які зміни. Замовляй презентацію ІТ-платформи прямо сьогодні та дій на 360!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини