Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін пропонує змінити законодавство про міграцію

Реклама

13 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6516 про внесення змін до Закону "Про імміграцію".

Законопроектом запропоновано встановити, що Кабінет Міністрів України:

1) визначає порядок формування квоти імміграції і встановлює квоту імміграції та період дії такої квоти;

2) визначає порядок провадження за заявами про надання дозволів на імміграцію і поданнями про скасування дозволів на імміграцію та виконання прийнятих рішень, процедуру перевірки обставин, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію;

3) затверджує зразок, технічний опис бланка та порядок оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на постійне проживання.

Крім того, визначено обставини, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію

Факт перебування особи у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію за таких обставин:

- один з подружжя прийняв матеріальну компенсацію в обмін на вираження згоди на укладення шлюбу, якщо це не є обов'язковим при укладенні шлюбу за межами України відповідно до права іноземної держави;

- подружжя не проживає спільно або не веде спільного домашнього господарства;

- подружжя не зустрічалося або не спілкувалося до укладення шлюбу;

- подружжя не розмовляють мовою, зрозумілою одним одному;

- один із подружжя раніше вже перебував у шлюбі з громадянином України або іммігрантом, який не був визнаний підставою для надання дозволу на імміграцію;

- кожен із подружжя не володіє інформацією про дані іншого з подружжя особистого характеру (дата та місце народження, місце проживання, освіта, місце роботи, фах, віросповідання, наявність близьких родичів, особливості побуту та уподобань).

- відмова від особистої присутності чоловіка та дружини під час подання одним із них заяви про надання дозволу на імміграцію;

- відмова надати письмову згоду кожного з подружжя проходити співбесіди та письмові тести для перевірки обставин, вказаних у цій статті.

Під час перевірки обставин, визначених цією статтею, проводяться співбесіди з іноземцем або особою без громадянства (у тому числі з використанням системи відеоконференцзв'язку, яка надасть змогу здійснити візуальну ідентифікацію заявника, який подав заяву про імміграцію до закордонної дипломатичної установи України або після подачі такої заяви на території України виїхав за її межі), іншим з подружжя, опитування інших осіб, якщо існує достатньо підстав вважати, що вони володіють відповідною необхідною інформацією, надсилаються запити до заінтересованих органів державної влади з метою отримання інформації про наявність/відсутність підстав для відмови у надані дозволу на імміграцію.

Також проектом Закону України запропоновано врегулювати питання отримання посвідки на постійне проживання особами, які неповнолітніми дітьми прибули в Україну разом зі своїми батьками - іноземцями або особами без громадянства, та за віком не могли мати паспорт громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року, але були прописані разом з батьками.

Крім того, проектом Закону України запропоновано зменшити строк розгляду заяв про надання дозволу на імміграцію, які були подані іноземцями, що законно перебувають на території України, з одного року до 6 місяців.

При цьому актуалізовано вимоги до переліку документів, які подаються іноземцями або особами без громадянства, із клопотанням про надання дозволу на імміграцію, у тому числі із застосуванням можливостей відомчої інформаційної системи.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини