Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП - єдинники можуть отримувати кошти "єПідтримки" за свої товари і послуги

Реклама

Пунктом 2 Порядку надання допомоги в рамках Програми "єПідтримка", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1272 (далі - Порядок № 1272), передбачено, що отримувачем допомоги є фізична особа - громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який має в мобільному додатку Порталу Дія (Дія) сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров'я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях (далі - отримувач допомоги).

Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово у розмірі 1000 грн. (далі - допомога) (п. 3 Порядку № 1272).

Пунктом 4 Порядку № 1272 встановлено, що допомога надається отримувачам допомоги виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок у суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства, та яким банком-еквайром встановлено код категорії продавця (Merchant Category Code) з переліку, наведеного у додатку 1 (далі - суб'єкт господарювання).

Отримувач допомоги протягом чотирьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок допомоги має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг або книжок, надання або реалізація яких здійснюється суб'єктами господарювання, зазначеними у п. 4 Порядку № 1272, протягом строку дії поточного рахунка та в межах суми наданої допомоги та здійснити розрахунок за їх придбання, в тому числі через Інтернет (п. 6 Порядку № 1272).

Пунктами 1.8 і 1.9 ст. 1 Закону України від 05 квітня 2001 № 2346 "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", із змінами та доповненнями, визначено, що еквайрингова установа (еквайр) - це юридична особа, яка здійснює еквайринг, а саме здійснює послуги технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі.

Згідно з пп. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу, зі змінами та доповненнями (далі - ПК), доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПК. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ст. 291 ПК).

Отже, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку може здійснити продаж товарів, надання послуг у безготівковій формі отримувачу допомоги, яка надана в рамках Програми "єПідтримка", за умови, якщо такий платник єдиного податку провадить діяльність у сферах, визначених Порядком № 1272, та якому банком-еквайром встановлено код категорії продавця з переліку, наведеного у додатку 1 до Порядку № 1272. При цьому отримані бюджетні кошти в рамках програми "єПідтримка" за реалізовані товари, надані послуги включаються до складу доходу платника єдиного податку.

За матеріалами ДПС

Нагадаємо, що офіційні роз'яснення ДПС щодо податкових та митних правил, декларацій, конкретних ситуацій (ресурс «ЗІР») у зручному форматі представлені у розділі «База податкових знань» ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Як підприємцю самостійно вести звітність? З рішенням LIGA360:Підприємець. Система надасть підказки й алгоритми заповнення, перевірить помилки. А ще тут можна контролювати розрахунки з бюджетом. Отримайте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини