Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є карантинні обмеження поважною причиною для пропуску строків - ВС

Реклама

Запроваджені карантинні обмеження разом з особливостями трудової діяльності можуть свідчити про наявність об'єктивних істотних труднощів для своєчасного подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 8 грудня 2021 року у справі № 205/3310/20.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Після смерті матері відкрилася спадщина у вигляді домоволодіння. Позивач звернувся до нотаріальної контори, де йому пояснили, що він має право подати заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з дня смерті матері. Він працює у ТОВ, часто буває у відрядженні за кордоном, нотаріус, до якого він звернувся, був на карантині. Лише 30 квітня 2020 року позивач звернувся до приватного нотаріуса з приводу подання заяви про прийняття спадщини. Нотаріус йому повідомила про пропуск строку для прийняття спадщини та рекомендувала звернутися до суду.

У зв'язку з наведеним позивач просив визнати поважною причину пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини та надати йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері протягом двох місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

Позиція Верховного Суду

Суди не врахували обмеження, які діяли з 12 березня 2020 року у зв'язку із запровадженням карантину, внаслідок чого було зупинено рух громадського транспорту, обмежено пересування громадян, обмежено прийом громадян державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами, що вплинуло на пропуск позивачем шестимісячного строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті його матері. Також суди не врахували, що пропуск зазначеного строку є незначним за тривалістю (із заявою про прийняття спадщини позивач звернувся 18 травня 2020 року, тобто через 21 день після закінчення шестимісячного терміну, на які, зокрема припадали карантинні обмеження).

Необхідність дотримання карантинних обмежень і запобігання зараженню й поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), у тому числі створили позивачу перешкоди для своєчасного подання нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті матері.

Верховний Суд врахував, що запроваджені в Україні карантинні обмеження, що підлягають врахуванню разом з особливостями трудової діяльності позивача, який є водієм авто далекого слідування та виконує рейси не лише Україною, а й за її межами, свідчать про наявність об'єктивних істотних труднощів у позивача для своєчасного подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері.

Верховний Суд встановив, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли помилкових висновків, що позивач пропустив строк на подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері з неповажних причин. Суди не врахували, що прийняття спадщини заявником у межах шестимісячного строку було об'єктивно ускладнено уведенням на території України карантину, а також особливістю роботи особи.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. ІТ-платформа LIGA360 відобразить дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,8 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Замовте презентацію LIGA360 та дізнатеся, як бути впевненими у бізнес-зв'язках.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини