Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зможе зобов’язати боржника подати до суду звіт про виконання судового рішення: законопроект

Реклама

У Верховній Раді зареєстрований проект Закону № 7042 щодо удосконалення судового контролю за виконанням судових рішень у господарському і цивільному судочинстві.

Проектом Закону запропоновано доповнити Господарський процесуальний кодекс та Цивільний процесуальний кодекс положеннями, які наділяють суд повноваженнями зобов'язувати боржника подати до суду звіт про виконання судового рішення.

Враховуючи принцип змагальності сторін, який міститься в ГПК та ЦПК, пропонується, що ініціювати розгляд зазначеного питання перед судом може виключно стягувач (для цілей господарського судочинства) або стягувач та державний/приватний виконавець (для цілей цивільного судочинства).

Звернутися до суду з відповідною заявою можливо буде в разі невиконання без поважних причин боржником судового рішення та за умови, що з моменту відкриття виконавчого провадження пройшло не менше тридцяти календарних днів.

Враховуючи, що до цього часу зазначений інструмент у господарському та цивільному судочинстві був відсутній і відповідної практики його застосування наразі немає, а зазначені форми судочинства за кількістю справ є більш навантаженими порівняно з адміністративним судочинством, пропонується встановити обмежене коло справ, у межах яких суд буде застосовувати такий захід як звіт про виконання судового рішення.

Для цілей господарського судочинства пропонується обмежитися справами:

1) у спорах про захист ділової репутації;

2) у спорах, що виникають з відносин, пов'язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції;

3) в інших справах немайнового характеру, за умови, що судовим рішенням відповідача зобов'язано вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення.

Для цілей цивільного судочинства пропонується обмежитися справами:

1) що виникають із трудових правовідносин;

2) що виникають із сімейних правовідносин;

3) щодо відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення;

4) щодо відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду;

5) щодо відшкодування моральної шкоди;

6) щодо захисту прав споживачів;

7) щодо захисту честі, гідності та ділової репутації;

8) в інших справах немайнового характеру, за умови, що судовим рішенням відповідача зобов'язано вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення.

Бажаєте отримати розширений моніторинг щодо компаній, з якими підписали угоди? Це можливо з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Система сповістить про перевірки, судові справи, тендери чи реєстраційні зміни сторін. Замовте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини