Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як на митниці підтвердити країну походження товарів

Реклама

Держмитслужба у листі від 11.04.2022 р. № 08-4/15-03/7/1756 інформує, що  Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-IX передбачені звільнення від оподаткування митними платежами окремих товарів, що ввозяться на митну територію України (пп. 69.23, 69.24 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ та підпункту 1 пункту 9-11 розділу XXI Митного кодексу України), які не поширюються на товари, які мають походження або ввозяться з країни, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором щодо України, та/або окупованої території України.

Порядок підтвердження країни походження товарів визначено розділом II МК.

Статтею 43 Кодексу передбачено, що документами, що підтверджують країну походження товару, є сертифікат про походження товару або засвідчена декларація про походження товару, або декларація про походження товару або сертифікат про регіональне найменування товару.

Країна походження товару заявляється (декларується) підприємствами митному органу шляхом зазначення назви країни походження товару та відомостей про документи, що підтверджують походження товару, у митній декларації.

У випадках, визначених частиною восьмою статті 43 Кодексу, декларант або уповноважена ним особа має право надати митному органу для підтвердження відомостей про заявлену країну походження товару додаткові відомості, перелік яких наведено у частині дев'ятій цієї статті.

Крім вказаних документів про походження, міжнародними договорами про вільну торгівлю, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, можуть бути визначені інші форми документів про походження товарів.

Таким чином для забезпечення додержання вимог Закону необхідна наявність одного з документів, що підтверджують країну походження товарів, про які йдеться у статті 43 Кодексу, або інших документів про походження товарів, визначених міжнародними угодами про вільну торгівлю.

До митного оформлення можуть подаватися електронні (скановані) копії документів про походження товарів, засвідчених електронним цифровим підписом декларанта або уповноваженої ним особи.

При цьому, відповідно до статті 44 Кодексу подання до оформлення громадянами документів, які підтверджують країну походження товару, не вимагається.

Громадянами країна походження товарів декларується на підставі одного з документів про походження товарів, наведених у статті 43 Кодексу (сертифіката про походження товару або засвідчена декларація про походження товару, або декларація про походження товару) та/або на підставі відомостей, що містяться в маркуванні товарів (країна виробництва) та/або на підставі відомостей, що містяться в VIN-коді транспортного засобу та/або в товарних накладних, пакувальних листах, відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах (відповідності, якості, тощо), митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, будь-яких інших документах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товарів.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 48 Кодексу у разі відсутності одного з документів, що підтверджують країну походження товарів, про які йдеться у статті 43 Кодексу, або інших документів про походження товарів, визначених міжнародними угодами про вільну торгівлю, та неможливості достовірно встановити країну походження товарів, щодо яких застосовуються особливі види мита (антидемпінгове, компенсаційне, спеціальне або додатковий імпортний збір), такі товари випускаються у вільний обіг на митній території України за умови сплати особливих видів мита.

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Читайте також:

Митне оформлення товарів на період воєнного стану: ключові новації для бізнесу

Зовнішньоекономічна діяльність в умовах війни

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини