Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Декларація на гуманітарну допомогу може подаватися в електронній формі

Реклама

Особи, які ввозять в Україну гуманітарну допомогу, тепер мають можливість створити електронну декларацію в Особистому кабінеті на Єдиному державному інформаційному веб порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» (https://cabinet.customs.gov.ua). Для цього необхідно ідентифікуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) особи або будь-яким із засобів Інтегрованої системи електронної ідентифікації id.gov.ua, наприклад, за допомогою BankID.

Відповідні зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» внесено постановами від 01.04.2022 № 396 та від 06.04.2022 № 409.

Увійшовши в Особистий кабінет, декларант використовує посилання «ДЕКЛАРАЦІЯ НА ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ» розділу «Громадянам». В формі, що відкриється, є можливість створення нової декларації (кнопка «Додати»), а також пошук серед раніше поданих декларацій.

Після заповнення декларації (створеної з чистого листа або шляхом копіювання раніше поданої) необхідно натиснути на кнопку «Подати декларацію» внизу форми. У випадку наявності помилок заповнення декларації їх список буде візуалізовано, а подання декларації не буде можливим до їх виправлення.

При відсутності помилок декларація буде прийнята в інформаційну систему Держмитслужби з присвоєнням їй унікального електронного ідентифікатора (УЕІ) декларації, який представляє собою невелике ціле число, що починається на 00, наприклад, 00555. Саме цей ідентифікатор необхідно буде повідомити на митниці. Крім того, декларант має можливість роздрукувати подану декларацію, але це не є обов`язковим - при відсутності роздруківки у перевізника вона буде роздрукована митником.

Завершення митного оформлення засвідчується митником шляхом проставляння особистої номерної печатки на роздруківці електронної декларації (так само, як це відбувається у випадку паперової декларації).

Держмитслужба у листі від 14.04.2022 р. N 08-1/23-01/7/1819 також роз'яснює, що в разі створення декларації на веб порталі "Єдине вікно для міжнародної торгівлі" за результатами перевірки декларації та її запису в центральну базу даних ЄАІС Держмитслужбі такій декларації присвоюється УЕІ, який являє собою невелике ціле число, що починається на 00, наприклад, 00555. Декларант (перевізник або інша особа, яка заявляє митному органу зазначений вантаж) інформується про присвоєний УЕІ як безпосередньо після збереження декларації, так і в списку поданих декларацій.

В разі створення декларації в іншій інформаційно-комунікаційній системі вона передається засобами електронної взаємодії до ЄАІС Держмитслужби. При цьому присвоєння УЕІ здійснюється аналогічно, але перші дві цифри будуть відрізнятися від 00, наприклад може використовувати 01, 02 і т. д.

Використання декларації в електронній формі при митному оформленні гуманітарної допомоги в пункті пропуску здійснюється наступним чином. Декларант (перевізник або інша особа, яка заявляє митному органу зазначений вантаж) повідомляє УЕІ такої декларації посадовій особі митниці. Остання використовує цей ідентифікатор для створення партії товару в модулі "Журнал пункту пропуску" АСМО "Інспектор" (далі - ЖПП), а також, використовуючи кнопку "Роздрукувати декларацію на гуманітарну допомогу" вкладки "Партія товарів" цього модуля, формує pdf-файл декларації за формою, затвердженою Постановою 174 (зі змінами) та роздруковує його на папері. Довідково: друкований аркуш, сформований засобами ЄАІС (в т. ч. АСМО "Інспектор") містить УЕІ в нижній лівій частині на першому аркушу під штрих-кодом.

Завершення митного оформлення за декларацією, поданою в електронній формі, здійснюється у встановленому Постановою 174 порядку, шляхом проставлення відтиску ОНП на її роздруківці, виготовленій посадовою особою митниці. При цьому сканування або фотографування роздруківки декларації, поданої в електронній формі, та прикріплення відповідного файлу в список документів ЖПП, не здійснюється.

Маєш питання щодо умов воєнного стану? Замов LIGA360 зі знижкою 40%. Отримуй аналітику й консультації з "гарячих" тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Читайте також:

Ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану: роз'яснення Мінфіну

Як на митниці підтвердити країну походження товарів

Зовнішньоекономічна діяльність в умовах війни

Держмитслужба роз'яснила окремі питання митного оформлення у зв'язку зі змінами законодавства

Митне оформлення товарів на період воєнного стану: ключові новації для бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини