Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Фінансові питання в умовах воєнного стану: іпотека, кредитні канікули, оплата ЖКГ послуг

Реклама

Сплата кредитів

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі - Закон) доповнено Цивільний кодекс новими положеннями, відповідно до яких у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 Цивільного кодексу, а також від обов'язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Також, установлено, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

Отже, на період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування позичальник:

- звільняється від відповідальності за прострочення сплати кредиту;

- звільняється від сплати неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, які передбачені договором за прострочення сплати кредиту;

- неустойка (штраф, пеня), які були нараховані з 24 лютого 2022 року підлягають списанню.

Також, банкам заборонено підіймати відсоткову ставку за користування кредитом, у разі прострочення виплати, окрім тих випадків, якщо це було передбачено кредитним договором.

 Важливо! Нововведення не стосуються скасування відсотків за користування кредитними коштами.

Підтримка експертів щодо бізнес-діяльності в умовах воєнного стану - на каналі LIGA ZAKON. Запитай фахівця щодо оплати податків, персоналу та інших важливих аспектів бізнесу.

Щодо введення «кредитних канікул»

«Кредитні канікули» є правом банку, а не його обов'язком. Наразі, в Україні вже низка банків вводять «кредитні канікули». Щодо отримання таких канікул, а також їх умов, позичальникові необхідно звернутися безпосередньо до свого банку шляхом відвідування відділення або зателефонувати на «гарячу лінію», або скористатись інтернет-додатком банку.

 Важливо! «Кредитні канікули» не є звільненням від сплати боргу за кредитом, а лише його відтермінуванням.

Щодо майна, що перебуває в іпотеці

Законом також доповнено Закон «Про іпотеку» новими положення, відповідно до яких у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія:

- статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки),

- статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки),

- статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об'єкти),

- статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах).

Дані положення не поширюються на нерухоме майно оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов'язань за договорами, укладеними після дня набрання чинності Законом або за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Оплата житлово-комунальних послуг

Постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» встановлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

- припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Важливо! Введення воєнного стану в Україні не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг.

Отже, слід розуміти, що введення воєнного стану не звільняє громадян від сплати як грошових зобов'язань, так і житлово-комунальних послуг. Будь-які послаблення є лише відтермінуванням, а не звільненням від їх виконання.

За матеріалами Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Як встигнути за змінами законодавства в умовах воєнного стану? Оперативні надходження актуальних документів - у LIGA360. Замов сьогодні зі знижкою 40%

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини