Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження валютних операцій з юридичними та фізичними особами з росії або білорусі: роз'яснення НБУ

Реклама

НБУ у листі від 14.04.2022 р. № 40-0007/27832 надав роз'яснення щодо практичного застосування норм пункту 17-2 постанови НБУ від 24.02.2022 N 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану".

Так, підпунктом 2 пункту 17 Постанови № 18 встановлено заборону уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції, учасником яких є юридична або фізична особа, яка має місцезнаходження (зареєстрована / постійно проживає) в Російській Федерації або в Республіці Білорусь.

Водночас відповідно до підпункту 2 пункту 17-2 зазначена заборона не поширюються на переказ коштів (крім російських рублів та білоруських рублів) на рахунки резидентів у банках за операціями з експорту товарів, повернення коштів за операціями з імпорту товарів. У разі надходження коштів із-за кордону в російських рублях / білоруських рублях за такими операціями банку дозволяється здійснити обмін цих коштів на міжнародному валютному ринку на іншу валюту (крім російських рублів / білоруських рублів) для її подальшого зарахування на рахунки клієнта.

Резидентність осіб визначається відповідно до вимог Закону України "Про валюту і валютні операції". Виходячи з підпункту "а" пункту 8 частини першої статті 1 Закону про валюту, фізична особа, яка має постійно місце проживання в Російській Федерації або в Республіці Білорусь, є нерезидентом.

Проте незалежно від статусу резидент/нерезидент власно фізичної особи, фізична особа - підприємець, що зареєстрований згідно із законодавством України, є резидентом відповідно до підпункту "б" пункту 9 частини першої статті 1 Закону про валюту.

Виходячи з вищезазначеного, уповноваженим установам дозволяється здійснення валютних операцій щодо переказу коштів (крім російських рублів та білоруських рублів) на рахунки резидентів, що є фізичними особами - підприємцями, зареєстрованими згідно із законодавством України, у банках за операціями з експорту товарів, а також у разі надходження коштів із-за кордону в російських рублях / білоруських рублях за такими операціями здійснення обміну цих коштів на міжнародному валютному ринку на іншу валюту (крім російських рублів / білоруських рублів) для її подальшого зарахування на рахунки клієнта.

Також регулятор роз'яснює, що з 8 березня 2022 року у випадках, передбачених підпунктом 2 пункту 17-2 Постанови № 18, кошти, що надійшли із-за кордону в російських рублях / білоруських рублях (у тому числі ті, що надійшли у період до 08.03.2022), за операціями з експорту товарів можуть бути обмінені на міжнародному валютному ринку на іншу валюту (крім російських рублів / білоруських рублів) для її подальшого зарахування на рахунки клієнта.

Норма підпункту 2 пункту 17-2 Постанови № 18 не може бути застосована для здійснення обміну коштів в російських рублях/білоруських рублях, що розміщені на рахунку клієнта в банку.

Читайте також: Контрагенти з рф та рб: ризики співпраці

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини