Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правовий режим тимчасового захисту для українців в ЄС: огляд Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд публікує Огляд щодо правового режиму тимчасового захисту для українців у державах-членах ЄС.

Так, ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНЕ РІШЕННЯ РАДИ (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року, яке встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України у розумінні статті 5 Директиви 2001/55/ЄС та запроваджує тимчасовий захист.

Метою тимчасового захисту є швидка інтеграція українців в європейську спільноту, забезпечення їм можливість реалізації основних прав (житло, їжа, навчання, лікування, робота, соціальна допомога), а також розподілення тягару підтримки переселенців між Україною та ЄС.

Вибір для українця:

- статус туриста

- статус біженця

- статус тимчасового захисту

Різниця зі статусом біженця

1. Швидкість отримання статусу (автоматично після перетину кордону, права в конкретній країні - після реєстрації місця проживання - проходження всіх процедур може тривати від декількох днів до місяця).

2. Свобода пересування - можливість вільно пересуватися у межах ЄС, короткострокових поїздок за межі ЄС та в Україну (особи, які подали заяву на отримання статусу біженця, мають лишатися у тій країні, де подано заяву, скоріше за все вони будуть поселені у таборі для біженців, в них забирають паспорт).

3. Можливість обрати країну для реєстрації тимчасового проживання (поїхати до родини, друзів, знайомих, чи просто до тієї країни, де особа може себе реалізувати).

4. Економічна активність (самостійний пошук житла, орієнтація на отримання роботи або дистанційну роботу в Україні).

Територіальна дія - що треба врахувати?

Директива не поширюється на Данію (член ЄС)

Директива не поширюється на європейські країни - не члени ЄС (Сербія, Чорногорія, Албанія, Македонія, Боснія та Герцеговина, Норвегія, Ісландія, Швейцарія, Велика Британія) - але у багатьох створено схожий режим

Особи, які отримали тимчасовий захист, можуть вільно пересуватися не тільки між країнами ЄС, але в межах Шенгенської зони

Кіпр, Болгарія, Ірландія, Румунія - країни ЄС, які не входять до Шенгенської зони (при виїзді - ще раз паспортний контроль, не видають Шенгенські візи).

Директива встановлює мінімальні стандарти (визначає мету регулювання, способи досягнення цієї мети можуть бути різними)

Тому обов'язково треба знайомитись із національним регулюванням (може бути істотна специфіка).

Директива 2001 року застосовується вперше (!), країни ЄС протягом березня 2022 року ухвалили національні закони, ухвалюють підзаконні нормативні акти - тобто практика застосування лише формується.

Хто підпадає під захист?

a) громадяни України, які проживали на території України до 24 лютого 2022 року;

b) особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, яким було надано міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні до 24 лютого 2022 року; та

c) члени родини осіб, зазначених в пунктах (a) і (b).

Члени родини:

- другий з подружжя або неодружений партнер, з яким особа перебуває у стабільних стосунках, якщо законодавство або практика відповідних держав-членів розглядає неодружені пари як подружжя відповідно до свого національного законодавства про іноземців;

- неповнолітні неодружені діти особи або другого з її подружжя незалежно від того, чи вони були народжені в шлюбі чи поза шлюбом, чи були усиновлені;

- інші близькі родичі, що проживали разом як частина сім'ї на момент обставин, пов'язаних з масовим напливом переміщених осіб, і які на той момент перебували на повному або переважному утриманні особи.

Строк тимчасового захисту?

3 роки (або до моменту нормалізації ситуації в Україні)

1 рік

плюс автоматичне продовження на 1 рік

плюс продовження за рішенням Ради ЄС ще на 1 рік

Проблеми з документами!

- Особи без біометричного паспорта

- Особи без закордонного паспорта

- Особи без документів

Можуть виникнути додаткові проблеми - неможливість подорожувати літаком, необхідність легалізації протягом 15 діб, обмеження пересування (необхідність отримання візи), складність доведення дати в'їзду

КОВІД!

умови в'їзду спрощені, але треба враховувати вимоги національного законодавства (наприклад, обов'язкова вакцинація навіть для дітей).

Домашні тварини!

Спрощений порядок перетину кордону (фактично зняті всі вимоги), але після прибуття на місце всі вимоги мають бути виконані (обов'язково звернутися до місцевого ветеринара)

Права, які надаються при тимчасовому захисті (фактично національний режим):

- забезпечення речами першої необхідності (одяг, взуття, їжа, засоби гігієни);

- житло;

- навчання;

- соціальне забезпечення;

- лікування;

- робота;

- ведення бізнесу;

- деякі безоплатні послуги (транспорт, паркування, відвідування культурних заходів, музеїв).

Верховний Суд переклав українською тексти Директиви про тимчасовий захист 2001/55/EC від 20 липня 2001 року та Рішення Ради ЄС 2022/382 від 4 березня 2022 року, яким вона була активована для України:

Складаєш договір англійською мовою? Знаходь шаблони у CONTRACTUM від LIGA360. Тільки сьогодні функціонал договірної роботи надається на вигідних умовах.

 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини