Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

Реклама

Наразі велика кількість українців покинула свої домівки через вторгнення російських військ на територію нашої країни. Переселенцями або вимушеними переселенцями називають внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до ст. 1 Закону № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщені особи - це особи, які є громадянами України, іноземцями або особами без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Тобто вони залишаються у країні, але перебувають за межами міста, де працювали. Законодавством дозволяється працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах. Однак, умови працевлаштування залежатимуть від того, чи має кандидат на працевлаштування трудову книжку. Часто в ній немає запису про звільнення з попереднього місця роботи через бойові дії. А лише запис про прийняття на роботу. Згідно п. 4 ст.7 Закону № 1706-VII внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи, у разі неможливості продовження роботи за попереднім місцем проживання, може припинити трудові відносини надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин, із підтвердженням відправлення такої заяви роботодавцю рекомендованим листом. Якщо неможливо припинити трудові відносини в порядку, встановленому законодавством про працю, їх припиняють у судовому порядку. Рішення суду разом з трудовою надається роботодавцю, це й буде підставою для прийняття особи на основне місце роботи. Проте, поки працівник не звільнений за основним місцем роботи, його працевлаштування може відбуватися лише шляхом прийняття за сумісництвом та оформленням відповідного трудового договору. Такий трудовий договір може бути укладено як строковий так і безстроковий.

Слід зазначити, що для державних службовців і працівників державних підприємств установлені обмеження на роботу за сумісництвом. Проте, обмежень чи заборон щодо переведення на рівнозначну посаду державної служби в умовах дії воєнного стану законодавством не передбачено. Таким чином, переведення на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому чи іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), здійснюється на загальних підставах відповідно до ст. 41 Закону України «Про державну службу».

Переселенцю, який має намір працевлаштуватися за новим місцем свого фактичного проживання, але не має на руках оригіналу трудової книжки та у зв'язку з відсутністю доступу до неї внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де він працював, забезпечена можливість отримання дубліката трудової книжки за новим місцем роботи згідно п. 5.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58.

З 10.06.2021 трудова діяльність працівника обліковується в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. В разі відновлення доступу до трудової книжки, записи з дубліката про періоди роботи переносять до оригіналу. На дублікаті вноситься запис: «Дублікат анульовано», що посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника, а дублікат повертається його власнику.

За матеріалами Міністерства юстиції

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Читайте також:

Права працівників під час воєнного стану

Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон

Мобілізовані та добровольці тероборони: кадровий облік

Коли можна призупинити трудовий договір?

Чи обов'язково звільняти працівника, який отримав статус біженця в іншій країні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини