Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Starlink для LIGA ZAKON: як приватна компанія отримала інтернет від SpaceX?

12 травня 2022, 15:53
1370
0
Реклама

Starlink - це глобальна система супутникового зв?язку від компанії SpaceX. Вона була покликана покрити місця, де зв'язок був ненадійний, дорогий або повністю недоступний.

Після початку повномасштабного вторгнення росії, загроза ненадійного зв'язку через пошкодження внаслідок бойових дій настала й в Україні. Тож, засновник компанії SpaceX Ілон Маск на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова надіслав в Україну термінали Starlink для доступу до супутникового інтернету безкоштовно для нашої держави.

Супутникові термінали насамперед були надані військовим, лікарням, підприємствам критичної інфраструктури, школам, пожежним частинам, державним установам та волонтерам.

Отримати систему супутникового зв'язку Starlink в Україні може і приватний бізнес, втім це займе трохи часу - про досвід отримання Starlink розповів Chief Information Security Officer компанії LIGA ZAKON - Лук'яненко Сергій.

Необхідність альтернативних варіантів підключення до мережі Інтернет офісу компанії LIGA ZAKON на випадок відключення зв'язку, виникла в перші години повномасштабного наступу Росії. Тож, керівництво компанії прийняли рішення забезпечити безперервну роботу продуктів IT-платформи LIGA360 на випадок технічних збоїв зв'язком в офісі, які можуть виникнути внаслідок бойових дій, альтернативним способом.

«Ми почали розглядали варіанти із супутниковими телефонами, але, на жаль, постачання їх до країни припинилося. Тож, ми вирішили, що для забезпечення нашої стратегії було б найкращим рішенням придбати кілька Starlink, щоб забезпечити Інтернет та зв'язком інфраструктуру продуктів та ядра співробітників компанії» - розповідає Сергій Лук'яненко Chief Information Security Officer.

Starlink від держави

Компанія спершу звернулася до державних органів - розпочали листування з Держспецзв'язку, втім переконались у тому, що Starlink відправляють на забезпечення оборонних сфер.

Крок перший - реєстрація та витрати

«27 лютого я створив обліковий запис на сайті starlink.com, для того щоб пройти процедуру та розуміння процесу отримання обладнання на комерційній основі. У процесі реєстрації довелося одразу сплатити певну суму для подальшого завершення реєстрації» - Сергій Лук'яненко Chief Information Security Officer.

Сергій Лук'яненко розповів, що обладнання Starlink прив'язується до конкретних географічних координат, тому в першу чергу вказували розташування офісу компанії, для забезпечення зв'язку безпосередньо там. Першу відповідь від SpaceX отримали 7 березня на електронну пошту.

«….Ви внесли депозит за комплект Starlink. Вартість решти комплекту становить *** доларів. Якщо ви не можете дозволити собі решту вартості комплекту зараз, то повідомте нам про це, і ми відмовимося від вартості, що залишилася. Ви також можете скасувати своє замовлення для повного повернення депозиту. Також, Starlink відмовляється від отримання щомісячної плати за комплект протягом перших 3 місяців в Україні…» - з листа від команди Starlink

Очікування - другий етап на шляху отримання Starlink

З відповіддю компанія LIGA ZAKON не забарились, відповіли, що готові взяти обладнання на безкоштовній основі. Також, повідомили про місце доставки, до слова, доставка здійснюється виключно на території, де не ведуться активні бойові дії.

«З тих пір почався процес очікування доставки обладнання… щоденно я дивився на статус замовлення, але він був незмінним - «підготовка до відправки».» - Сергій Лук'яненко.

Коли в компанії зрозуміли, що є рух на шляху отримання системи супутникового зв'язку, то вирішили по аналогії ще отримати три комплекти, адже саме така кількість дозволить LIGA ZAKON забезпечити безперервний доступ до мережі Інтернет. Так, ще три співробітники повторили шлях: реєстрація, оплата та очікування.

«І от, знову, ми кожного дня перевіряли статус, але знову він був непорушним - в стані відправки»- Сергій Лук'яненко Chief Information Security Officer.

Перший пішов - етап доставки

Трохи більше місяця з дня реєстрації на сайті starlink.com - 29 березня отримали ще один лист.

«Найближчими днями ви отримаєте окреме текстове сповіщення від нашого оператора та дзвінок, коли ваше замовлення прибуде. Ми використовуємо надійну місцеву службу доставки третьої сторони» - з листа від команди Starlink

«Компанія, яка займалась доставкою нам надіслала SMS про оплату податку. Довелось уточнювати суму в службі доставки…нам пояснили, що це помилка, адже доставка Starlink здійснювалась за рахунок компанії Ілона Маска повністю до адреси кур'єром» - Сергій Лук'яненко Chief Information Security Officer.

Четвертий етап - розпаковка

Отримати Starlink вдалось за 45 днів. 12 квітня, посилка була доставлена за адресою доставки. Наразі, компанія LIGA ZAKON отримала 1 Starlink, інші в черзі на доставку.

Starlink для компанії LIGA ZAKON - це стратегічне рішення для забезпечення зв'язком ключових спеціалістів та побудову альтернативного Інтернету для компанії як запасного варіанту на випадок деструктивних змін в роботі офісу, пояснив Сергій Лук'яненко.

Оперативно про головне від LIGA ZAKON. Отримай доступ до регулярних оновлень аналітики, новин та НПА. Знай, як діяти бізнесу в умовах воєнного стану.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини