Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доказування обґрунтованості позовних вимог в умовах війни: позиція ВС

Реклама

Колегія суддів врахувала доводи позивача про неможливість виконання ухвал суду, зокрема, у зв'язку з тимчасово відсутнім доступом до приміщення адміністративної будівлі податкового органу з огляду на проведення на території м. Донецька операції об'єднаних сил, але вважає, що це не звільняє позивача як суб'єкта владних повноважень від обов'язку надання доказів щодо обґрунтованості заявлених ним позовних вимог.

Відповідне положення міститься у постанові Верховного Суду від 29 травня 2020 року у справі № 2а-17269/08/0570.

Спрогнозуй перемогу в суді за позовними вимогами! Інноваційний функціонал доступний в рішеннях LIGA360 для юриста та адвоката. Деталі за посиланням.

Обставини справи

У касаційній скарзі позивач зазначав, що Донецький окружний адміністративний суд своїми ухвалами від 5 та 21 березня 2019 року, ще раз витребував необхідні для розгляду справи документи, але станом на зазначені дати Операція об'єднаних сил на території м. Донецька не була завершена, а тому виконати зазначені ухвали суду позивач також не міг.

Проте, відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції зазначив, що позивачем та відповідачами вимоги ухвал суду виконані не були без поважних причин, що не узгоджується з дійсними обставинами справи.

Позиція Верховного Суду

Колегія суддів враховує доводи позивача про неможливість виконання ухвал суду, проте вважає, що це не звільняє позивача як суб'єкта владних повноважень від обов'язку надання доказів щодо обґрунтованості заявлених ним позовних вимог. Поважність причин неможливості надання доказів не звільняє від обов'язку доказування заявлених позовних вимог.

Натомість, поведінка позивача зводилась до заявлення клопотань до суду про витребування доказів у відповідачів та пояснень, що у позивача докази відсутні, в той же час, як вже було зазначено, позивачем не було висловлено жодних заперечень щодо достатності зібраних матеріалів для відновлення втраченого судового провадження на стадії вирішення цього питання судом.

Отже, враховуючи наведені обставини, тривалий час розгляду справи та вжиття судами попередніх інстанцій залежних від них заходів задля забезпечення принципу офіційного з'ясування обставин справи, колегія суддів вважає, що підстави для скасування судових рішень відсутні, а доводи касаційної скарги не спростовують правильність рішень судів попередніх інстанцій.

Також читайте: Плата за землю на період воєнного та надзвичайного стану - ВС

Єдиний соціальний внесок в умовах збройної агресії - Верховний Суд

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини