Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пропонує поступово повертатися до ринкових механізмів управління економікою

Реклама

Голова НБУ Кирило Шевченко у своїй статті для ZN.ua окреслив тимчасові успіхи та наслідки від «ручного» управління фінансовою системою, яку було запроваджено на час війни, та наголосив на необхідності переходу на наступний етап у фінансово-економічній політиці - перехід до прийнятного дефіциту бюджету з ринковими джерелами фінансування. 

Очільник НБУ підкреслив, що «ручне» управління добре працює лише в умовах значного психологічного шоку та переважання базових потреб у поведінці населення та фірм, а тимчасовий успіх такого режиму має свою ціну:

  • жорсткі обмеження на рух капіталу та занижені відсоткові ставки за ОВДП оплачують власники швидко знецінюваних гривневих заощаджень і доходів;

  • фіксація обмінного курсу гривні оплачується міжнародними резервами НБУ та надходженнями експортерів. Також це призводить до погіршення конкурентоспроможності експортерів і внутрішніх виробників відносно імпортерів;

  • зниження податків перекривається переважно емісією НБУ (а значить, інфляційним податком з усіх, хто використовує гривню) та міжнародними позиками і грантами.

Кирило Шевченко назвав п'ять ключових проблем, які зумовлені тривалим застосуванням ручного управління, та окреслив шляхи їх вирішення:

Проблема 1. Доларизація та вивід заощаджень із фінансової системи. 

Проблема 2. Зниження конкурентоспроможності українських виробників через зниження податків на імпорт. 

Проблема 3. Тінізація економіки для обходу обмежень

Проблема 4. Втрата довіри до гривні через емісійне фінансування та відсутність можливості утримувати обмінний курс на готівковому ринку. 

Проблема 5. Замкнене коло проблем для державного бюджету через зниження податкових надходжень та неможливість ринкового фінансування бюджету в гривні.

Для вирішенням цих пробмлем Голова НБУ пропонує поетапні кроки:

1. Повернення до оподаткування імпорту та запровадження додаткового імпортного збору на некритичні категорії імпорту.

2. Підвищення Міністерством фінансів ставки дохідності за гривневими ОВДП. При цьому важливим орієнтиром для необхідної дохідності мають слугувати поточні (16,4% у квітні та близько 17%, за оцінкою НБУ, у травні) і прогнозовані (20%+ до кінця цього року) темпи зростання споживчих цін.

3. Виведення з валютного ринку великих покупців держсектору.

4. Поступовий перехід до плавання обмінного курсу, який має коливатися в обидва боки. А вже за цим має слідувати поступове скасування валютних обмежень.

Також важливим елементом утримання макрофінансової стабільності має стати нова програма з Міжнародним валютним фондом.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини