Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У НБУ пояснили, чому різний курс на готівковий та безготівковий долар

Реклама

Ситуацію щодо курсу валют в Україні пояснила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю для 24 каналу.

Чому безготівковий курс долара зафіксований?

З 24 лютого Нацбанк зафіксував офіційний курс долара на рівні 29,25 гривні. Відповідно всі експортно-імпортні операції теж відбуваються за зафіксованим курсом - 29,25 + 1% (29,55 гривні за долар).

Для експортерів

Якщо умовно аграрій отримав валютну виручку, то продає її на міжбанку за курсом 29,25 + 1%.

Але, коли аграрій купує імпортні добрива, то платить за тим же ж курсом 29,25 + 1%.

Для імпортерів і населення

Коли імпортер завозить товари критичного імпорту (пальне, ліки, харчі тощо), розрахунок теж йде за курсом 29,25 + 1%. Відповідно для населення ці товари виходять набагато дешевші, ніж якби курс був ринковим.

Обмеження на безготівковому рівні потрібні також для того, щоб максимально приберегти міжнародні резерви України. Наразі їх використовують лише на критичний імпорт.

Зверніть увагу! ФОПи, які отримують дохід в іноземній валюті, теж повинні продавати долари, євро чи іншу іноземну валюту за офіційним курсом + 1%. А купувати можуть - за ринковим.

Чому немає обмежень на готівковий курс?

Водночас готівковий курс долара коливається на рівні 35 гривень, що є відчутною різницею з безготівковим. Все тому, що на готівковому ринку немає обмежень у встановленні курсу.

В НБУ пояснюють це тим, що готівковий ринок не має жодного відношення до критичного імпорту, оскільки це не потреби держави. Банкам дозволяють продавати стільки, скільки вони викупили в населення.

Банки обмежені у продажі лише тієї валюти, яку вони раніше викупили в населення, з тієї ж самої причини - аби НБУ не витрачав зі своїх резервів валюту на некритичний імпорт. Адже в умовах війни задоволення потреб населення в готівковому доларі - не є пріоритетом.

Нагадаємо, що НБУ збільшив облікову ставку до 25%.

Читайте також: 

Новації валютного регулювання від НБУ: як це вплине на бізнес?

Що з курсом валют в Україні: аналіз фахівців Економічної експертної платформи

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини