Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євросоюз штрафуватиме ІТ-платформи за невчасне видалення дезінформації та дипфейків

Реклама

Європейський Союз зобов'яже великі технологічні компанії, як Facebook і Google, вживати заходів для видалення фейкових акаунтів і дипфейків на своїх платформах під загрозою великих штрафів. Про це повідомляє "Європейська правда", з посиланням на ReutersFinancial Times та Euractiv.

Єврокомісія у четвер має представити оновлену версію Кодексу, виконання якого стане обов'язковим для підписантів і буде пов'язане із Законом про цифрові послуги, що набуде чинності з 2024 року.

Документ передбачає посилене регулювання онлайн-реклами, передусім політичної, необхідність дотримуватися законодавства ЄС у сфері штучного інтелекту, розкривати дані про кількість модераторів і обсяги видаленого контенту, а також сприяти розвитку медіаграмотності користувачів.

Правил Кодексу зобов'язані дотримуватися всі великі платформи (які мають понад 45 мільйонів користувачів у ЄС), менші ж сервіси можуть обирати, які саме положення вони будуть виконувати.

За порушення правил платформам загрожує штраф у розмірі до 6% їхнього глобального обігу. Після підписання Кодексу вони матимуть шість місяців на впровадження його правил.

Нова структура для цифрових послуг у рамках DSA містить загальноєвропейські зобов'язання з комплексної перевірки, які застосовуватимуться до усіх цифрових послуг, які зв'язують споживачів з товарами, послугами або контентом. У сферу дії DSA входять різні онлайн-послуги: Інтернет-провайдери, реєстратори доменних імен, послуги хостингу, дуже великі пошукові онлайн-системи, онлайн-платформи, що об'єднують продавців і споживачів, соціальні мережі.

DSA містить:

Заходи з протидії незаконним товарам, послуг або контенту в Інтернеті, такі як:

  • механізми, за допомогою якого користувачі можуть легко позначати такий контент;

  • нові зобов'язання по відстежуванню бізнес-користувачів на онлайн-ринках;

Нові заходи по розширенню прав і можливостей користувачів і громадянського суспільства, у тому числі:

  • можливість оспорювати рішення платформ про модерацію контенту і домагатися відшкодування шкоди як за допомогою позасудового механізму, так і за допомогою судового;

  • надання доступу перевіреним фахівцям до ключових даних найбільших платформ і до загальнодоступних даних, щоб краще зрозуміти, як розвиваються онлайн-риски;

  • заходи прозорості для онлайн-платформ з цілої низки питань, у тому числі по алгоритмах, використовуваних для рекомендації контенту або продуктів користувачам;

Заходи за оцінкою і зниженням ризиків, такі як:

  • зобов'язання для дуже великих платформ і дуже великих пошукових онлайн-систем робити дії, засновані на оцінці ризиків, для запобігання неправомірному використанню їх систем і проходити незалежні перевірки їх систем управління ризиками.

Також передбачені заходи захисту неповнолітніх і обмеження на використання конфіденційних персональних даних для таргетованої реклами.

Посилиться нагляд і контроль з боку Комісії, коли йдеться про дуже великі онлайн-платформи.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв?язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов?язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини