Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Списання кредитів на знищене під час війни майно: новий законопроект № 7441-1

Реклама

Верховною Радою зареєстровано законопроект № 7441-1 щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії рф.

За повідомленням одного з його ініціаторів, Данила Гетманцева, законопроектом запропонований конкретний механізм полегшення становища позичальників, які втратили кредитне нерухоме житлове майно або автомобіль.

"Залежно від місцезнаходження майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень визначаються дії як позичальників, так і кредиторів, внаслідок яких кредит буде або "заморожено" до отримання передбачених законодавством компенсацій, або прощено (у випадку, коли зруйноване єдине житло позичальника або його єдиний автомобіль)", - йдеться у Telegram-каналі народного депутата.

"Заморозити" кредит можна буде, якщо нерухоме майно або автомобіль відповідають хоча б одній з таких ознак:

1) станом на дату подачі заяви нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території або на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

2) пошкоджене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації. Під пошкодженим мається на увазі нерухоме майно/автомобіль, що можуть бути відновлені шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції;

3) знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації. Під знищеним мається на увазі нерухоме майно/автомобіль, відновлення якого є неможливим шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції або є економічно недоцільним.

Як пояснив нардеп Ярослав Железняк, "замороження" кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.
На списання заборгованості мають право позичальники, у яких:
- загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку - 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім'ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см;
- станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
- метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.
Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави.
Термін для подачі заявок - період дії в Україні воєнного стану + 3 місяці після дня його припинення
Під кожен кейс позичальники мають в той чи інший момент надати кредитору підтверджуючі документи.

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Спробуйте в червні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини