Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Унаслідок війни очікується падіння ВВП більш як на третину та прискорення інфляції - НБУ

Реклама

Глибока економічна та фінансова кризи, обумовлені війною, матимуть суттєві негативні та довготривалі наслідки для фінансового сектору. Про це йдеться у презентації Звіту про фінансову стабільність.

Головне зі звіту:

1. Повномасштабна війна призвела до глибокої економічної кризи:

  • ВВП України може впасти більш як на третину, інфляція прискорюється.

  • Зростання витрат та зниження доходів державного бюджету спровокувало значний дефіцит, що частково фінансується НБУ через викуп облігацій.

  • НБУ зафіксував обмінний курс та продає значні обсяги валюти для збалансування валютного ринку.

2. Банківська система продовжує працювати, залишається високоліквідною і має високий запас стійкості:

  • Довіра вкладників до банків збереглася, у перші тижні повномасштабної війни гривневе фондування банків зросло, перетікання коштів населення між банками майже не було.

  • Нині фондування не зростає, а строкова структура погіршується.

  • Щоб підвищити привабливість строкових гривневих заощаджень банки мають підвищити депозитні ставки.

Різке підняття НБУ облікової ставки у червні спонукає банки підняти ставки за депозитами, аби збільшити привабливість гривневих заощаджень. Це має посилити стійкість банківського фондування. Очікується й зростання дохідності ОВДП.

3. Реальний сектор поступово оговтується від першого шоку війни, проте значна частка підприємств не відновила роботу.

Головні причини спаду економічної активності - порушена логістика та втрата ринків збуту. Галузі, що формують значну частину кредитного портфеля, мають виробничі потужності на охоплених бойовими діями територіях.

4. Корпоративне кредитування зростає виключно за підтримки держави; роздрібне кредитування скоротилося, іпотечне - припинилося.

З початку повномасштабної війни чисті гривневі корпоративні кредити зросли на близько 8%, валютні - скоротилися

За березень-травень чистий портфель кредитів домогосподарствам скоротився на близько 10%, іпотечне кредитування фактично зупинилося.

Банки впоралися з операційними викликами, хоча фіксують рекордні збитки від подій операційного ризику. Кредитні ризики посилюватимуться, втрата кредитного портфеля може перевищувати 20%.

Після війни банки отримають достатній час для повного відновлення платоспроможності. Додатковий запас капіталу для покриття кредитних ризиків забезпечили підвищені ваги ризику за незабезпеченими споживчими кредитами, які з кінця липня НБУ скасує.

5. Небанківські фінансові установи гірше впоралися із операційним ризиком, однак в усіх сегментах залишаються гравці, що надалі безперервно надають якісні послуги.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв?язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов?язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Економіст Андрій Блінов окреслив ключові аспекти Звіту, зокрема, відзначив, що часи, з точки зору фінансової стабільності, не найгірші. Індекс фінансового стресу (ІФС) на початок квітня-2022 все одно був трохи нижчим, ніж у 2008 році та наприкінці 2014 року. У травні-червні ІФС залишався в небезпечній зоні, але вже був далеким до пікових значень. Ключова причина - громадяни пересвідчилися, що попри війну банківська система повністю платоспроможна, 85% відділень банків працює. Побачивши, що банківська система працює, громадяни наростили залишки своїх вкладів у фінустановах. Люди готові довіряти кошти банківській системі, але хочуть мати можливість у короткі терміни забрати кошти, якщо вважатимуть, що ситуація цього потребує.

Навіть під час війни банки надають нові позики (чисті гривневі кредити зросли з початку війни на 8%), проте таке кредитування має свої особливості. Банки дуже обережно фінансують, розуміючи ризики та покладаючись на розширення урядом програм державної підтримки. Ризики очевидно зростають. Фахівці оцінили кредитний та макроекономічний ризик шторму в 8 балів, прибутковості та валютний - 7. Це за 10-бальною шкалою.

Командні рішення LIGA360 як допоміжний засіб для антикризових команд у розв'язанні питань воєнного часу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини