Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердив три програми безповоротних грантів для бізнесу обсягом 16 млрд. грн

Реклама

Кабінет Міністрів 21 червня затвердив три програми безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу під назвою єРобота загальним обсягом 16 млрд грн.

Перша програма - мікрогранти до 250 тис. грн. для тих, хто хоче запустити новий бізнес.

За словами Прем'єр-міністра, учасником програми може стати будь-який українець, що має бізнес-план, і тверді наміри розпочати власну справу, не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес.

Для отримання гранту треба подати заявку через портал Дія чи відділення «Ощадбанку», додавши до заявки бізнес-план. Протягом 10 робочих днів експерти «Ощадбанку» та Державного центру зайнятості проведуть оцінку проекту, і якщо він відповідає критеріям програми, грантові кошти будуть перераховані на рахунок.

Д. Шмигаль наголосив, що держава надає грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду. Але витратити ці кошти за нецільовим призначенням не вийде, банк буде контролювати відповідність платежів затвердженому бізнес-плану.

Він також повідомив, що нові підприємці зможуть додатково отримати дешевий кредит за програмою «5-7-9» у розмірі до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво чи реконструкцію приміщень, на придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу.

Планується видати 20 тис. таких грантів на рік на загальну суму 5 млрд грн.

Друга програма направлена на часткову компенсацію вартості створення теплиць.

Прем'єр-міністр зазначив, що учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років.

Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вище, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проекту фінансує держава, а 30% - сам підприємець.

Для того, щоб отримати грант, так само потрібно подати заявку через Дію або уповноважений банк. Ключова вимога - працевлаштування робітників та сплата податків.

«Створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів і фруктів сприятиме збільшенню нашого експорту та насиченню українського ринку якісними продуктами», - наголосив Д. Шмигаль.

Очікувана кількість грантів - 3 тис. на рік на загальну суму 7 млрд грн.

Третя програма - гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства.

Денис Шмигаль розповів, що отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проект саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів. Це близько 70% від середньої вартості висадки.

«Очікувана кількість грантів буде йти не по кількості підприємств, а по площі насаджень», - зауважив голова Уряду.

Йдеться про 10 тис. га нових садів на загальну суму 4 млрд грн.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика й економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини