Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення спрощенця від сплати земельного податку: позиція ВС

Реклама

Умовою несплати земельного податку за спрощеною системою оподаткування є те, що суб'єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності.

Можливість звільнення від сплати цього податку за інших умов, наприклад, коли окремо надається в найм будівля, її частина чи нежиле приміщення без земельної ділянки, на якій розміщена перелічена нерухомість не встановлена.

Про це йдеться у постанові КАС ВС від 29.06.2022 року у справі № 826/11334/16.

Обставини справи

Позивачу - фізичній особі належать на праві власності нежилі приміщення. Право власності на нежилі приміщення засвідчується договорами купівлі-продажу, а право користування земельною ділянкою, на якій розташовані приміщення, - витягом з технічної документації, черговим кадастровим планом-реєстром земельних ділянок та витягом з бази даних міського земельного кадастру.

Позивач є суб'єктом господарювання та платником єдиного податку.

Органами ДПС позивачу донараховано земельний податок фізичних осіб та накладено штраф за його несвоєчасну сплату.

Позиція Верховного Суду

Правове відношення між власністю на земельну ділянку чи користування нею та обов'язком сплати земельного податку не припиняється у разі набуття власником чи користувачем земельної ділянки статусу суб'єкта господарювання та обрання ним виду економічної діяльності і систем оподаткування, які не передбачають використання земельної ділянки в господарській діяльності. Тобто з набуттям ознак (якості) суб'єкта господарювання фізична особа, яка ним стала, не перестає бути власником чи користувачем земельної ділянки і не звільняється від обов'язку сплати земельного податку.

Надання в найм (оренду) нежилого приміщення не означає, що механічно (автоматично) разом з майном наймачу передається й обов'язок сплати податку на земельну ділянку, на якій воно розташоване.

Умовою несплати земельного податку за спрощеною системою оподаткування є те, що суб'єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності.

Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій про правомірність та обґрунтованість податкових повідомлень-рішень контролюючого органу та необґрунтованість позовних вимог.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини