Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коливання на готівковому валютному ринку зменшаться найближчим часом - НБУ

Реклама

Національний банк очікує зменшення коливань на готівковому валютному ринку найближчим часом. Для цього прийнято рішення, які повинні збільшити об'єм пропозиції валюти і зменшити попит. Про це в коментарі РБК-Україна розповів заступник глави НБУ Юрій Гелетій.

Він відзначив, що готівковий валютний ринок очікувано відреагував на рішення про фіксації офіційного курсу гривні до долара на рівні 36,6 гривен з 21 липня.

"Такі коливання заспокоюються з часом. Курс гривні в готівковому сегменті ринку навіть незважаючи на війну коливається в обидві сторони, про що свідчить динаміка ринку упродовж усього терміну дії воєнного стану", - додав він.

Для зменшення коливань в готівковому сегменті Національний банк прийняв важливе рішення, яке набуло чинності з 27 липня. Банки отримали можливість збільшити об'єм пропозиції готівкової валюти громадянам. Так, якщо до змін цей об'єм враховував тільки куплену раніше валюту банками в готівковому сегменті валютного ринку з 13 квітня 2022 року, то зараз до неї додається половина від викупу банками у населення безготівкової валюти з аналогічної дати.

За даними НБУ, з 13 квітня банки викупили у громадян безготівкової валюти на 768 млн доларів, половина від цієї суми складає 384 млн доларів. До цієї суми додаватиметься також половина від купленої банками безготівкової валюти у громадян в наступні дні.

"За нашими оцінками, таке збільшення об'ємів пропозиції дозволить швидше втамувати попит і зменшити спред між офіційним і готівковим курсами. Це рішення набуло чинності 27 липня і банкам потрібен час для підготовки фунціоналу, наповненню кас готівкою і т. п, тому ефект ми побачимо найближчими днями", - відмітив Гелетій.

Крім того, з 21 липня 2022 року Національний банк дозволив банкам продавати громадянам безготівкову валюту в межах щомісячного ліміту в 50 тис. гривень (в еквіваленті) для подальшого вкладення її на депозит строком від трьох місяців (без можливості дострокового розірвання).

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв?язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов?язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини