Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Голова НБУ прокоментував ініціативу Уряду щодо запровадження 10% збору

Реклама

Зараз хороших для всіх рішень просто не існує. І потрібно робити те, що дозволить фінансовій системі протриматися в умовах повномасштабної війни. Так Кирило Шевченко в інтерв'ю Forbes прокоментував урядову ініціативу запровадження додаткового 10% збору на імпорт.

"Будь-які податки на імпорт ми як орган, що опікується стабільністю гривні, сприймаємо крізь призму збереження валютних резервів. Завдяки резервам ми забезпечуємо безперебійну роботу фінансової системи країни та стримуємо зростання цін, зокрема на імпортовану складову. Це основний внесок НБУ в конкурентоспроможність українських виробників. 

Швидке відновлення імпорту, у тому числі непріоритетних товарів в умовах війни, виснажує резерви. Інший аспект - додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету. Це зменшить потребу в емісії, що потрапляє на валютний ринок і так само тисне на резерви. Вичерпання резервів загрожуватиме неконтрольованими процесами, що призведе до суттєвого подорожчання імпорту та матиме руйнівні наслідки для українських виробників", - підкеслив очільник НБУ.

Позиція регулятора - робити те, що дозволить фінансовій системі протриматися в умовах повномасштабної війни. Як саме виглядатиме цей податок - це вже компетенція Мінфіну, але НБУ приєднується до дискусій для пошуку оптимального варіанту. 

За розрахунками НБУ збір може збільшити бюджетні надходження на 15-18 млрд грн на місяць, але суттєвого впливу на інфляцію не очікують.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Читайте також:

Запровадження 10% додаткового збору на імпорт: які переваги та ризики для бізнесу?

Бізнес проти впровадження додаткового оподаткування у розмірі 10% для валютних операцій

Бізнес занепокоєний ризиками у разі запровадження 10% збору на імпорт - ТПП

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини