Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ЄБА розповіли, як війна вплинула на ринок праці у сфері медицини

Реклама

Після початку воєнних дій кількість вакансій катастрофічно знизилася, але зараз відбувається поступове відновлення інтересу роботодавців до нових кадрів. Проте активність зростає не однаковими темпами у різних сферах ринку праці. Медицина та фармацевтика значно відстає від найбільш затребуваних професій. Про це розповіли у Європейській Бізнес Асоціації, посилаючись на дані порталу grc.ua.

Сьогодні на одного фахівця припадає в середньому десять актуальних вакансій. З одного боку, це означає, що працівнику легко знайти роботу, з іншого - Україна наразі переживає дефіцит таких кадрів. 

Фахівців не вистачає через велику кількість чоловіків та жінок, які працювали лікарями та фармацевтами та вступили до лав ЗСУ. Також багато хто виїхав за кордон.

Про ситуацію з вакансіями та заробітними платами

На медицину та фармацевтику на сайті grc.ua припадає 2,2% актуальних вакансій. Такий невеликий відсоток є доказом вищесказаного: цей сегмент ринку праці є далеко не найбільш активним.

Чверть всіх відкритих вакансій на кадровому порталі grc.ua припадає на Київ, на другому місті розташувалася Львівська область (19,5%), на третьому - Одеська (18,5%), далі - Дніпропетровська (12%) та Івано-Франківська (6,5%). Як бачимо, близькість до бойових дій у цьому контексті не є головним показником, адже у списку є як західні регіони, так і області, які знаходяться порівняно недалеко від фронту.

Роботодавці пропонують таку заробітну плату:

13 000-15 000 грн - 20%;

15 000-18 000 грн - 30%;

18 000-20 000 грн - 20%;

20 000-30 000 грн - 20%;

понад 30 000 грн - 10%.

Нещодавно представники МОЗ розповіли про прибутки лікарів в умовах війни. У Міністерстві повідомили, що лікарі сьогодні отримують не менш ніж 20 000 грн. Що важливо, заробітна плата нараховується і тим фахівцям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Звісно, мова тут йде лише про лікарів, які працюють у державних установах. Окрім того, у МОЗ заявили, що за 5 місяців війни нове місце роботи знайшли 3629 внутрішньо переміщених медиків.

Які умови пропонують роботодавці

У 75% випадків роботодавцеві потрібен фахівець, який може працювати повний робочий день. Змінний графік вказують порівняно рідко - у 22% випадків. На гнучкий графік припадає лише 3% пропозицій.

Вимоги щодо досвіду:

готові взяти без досвіду - 13%;

потрібен досвід від 1 до 3 років - 70%;

3-6 років - 15%;

понад 6 років - 2%.

Отже, попри дефіцит кадрів, мало хто готовий брати фахівця взагалі без досвіду. Щоправда, і наявність багаторічного досвіду потрібна досить рідко.

Попри значний спад у цій сфері, є приводи дивитися в майбутнє з оптимізмом. Зокрема, про це сказав голова ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт. За його словами, навіть в умовах війни та тотального завантаження системи охорони здоров'я в Україні активно планується відбудова та відновлення сфери медицини. ВООЗ буде сприяти цьому процесу, допомагаючи продовжити реформи, які почалися у 2016 році.

Отже, поточний стан медицини і фармацевтики потрібно розглядати як тимчасове явище.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини