Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків без військового досвіду діятиме до закінчення війни: Президент відповів на петицію

Реклама

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду.

«Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану», - налогосив Президента.

Володимир Зеленський зазначив, що захист незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком її громадян. Громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

«Комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань здійснюється також і військовозобов'язаними, які не мають військового досвіду та раніше не проходили військову службу, але пройшли підготовку в навчальних військових частинах (навчальних центрах, полігонах, кафедрах підготовки та підвищення кваліфікації тощо). Також слід зауважити, що відповідно до абзацу першого частини другої статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер», - зауважив Президент.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв?язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Зеленський нагадав, що 24 лютого 2022 року введено воєнний стан. На період дії правового режиму воєнного стану конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі, статтею 33 Конституції України, можуть обмежуватися. Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану.
У відповіді на петицію також зазначено, що відповідно до Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» правила перетинання державного кордону України її громадянами, обмеження та категорії громадян, які можуть здійснювати такий перетин у разі введення воєнного стану, встановлюються Кабінетом Міністрів. Тому Президент звернувся до Прем'єр-міністра Д. Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання та повідомити про відповідні результати автора електронної петиції.

Довідково

Петиція №22/140908-еп про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду та обмежено придатних до служби була подана Юлією Булавіною в травні і набрала необхідні для відповіді Президента 25 тисяч голосів. За її словами, воювати повинні боєздатні громадяни. Авторка петиції також зазначила, що "безліч айті-, соц-, креативних-, технічних- та інших фахівців можуть воювати на інформаційному фронті та бути більш корисними працюючи за кордоном, допомагаючи біженцям і підтримуючи армію заробленими коштами.»

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини