Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент ухвалив Закон про захист прав інвесторів будівництва

Реклама

Верховна Рада ухвалила у цілому Закон «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені у майбутньому» (законопроект № 5091), який покликаний захистити права інвесторів власного житла.

Основною метою цього Закону є створення правових механізмів для гарантування державою речових прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості, право на виконання будівельних робіт щодо яких отримано з дати набрання ним чинності.

«Закон запроваджує низку запобіжників від шахрайства недоброчесних забудовників на ринку первинної нерухомості», - зазначила лідерка політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Відтепер забудовники не зможуть продавати квартири, не маючи дозвільних документів та всіх умов для добудови об'єкта. Продаж буде неможливий, якщо кожна квартира у багатоквартирному будинку не зареєстрована як окремий об'єкт майнових прав, а зареєструвати її у Мінюсті можливо тільки за наявності всієї дозвільної документації. Крім того, забудовник має розкривати інформацію про те, скільки квартир у будинку вже продані.

Законом також впроваджується механізм державної реєстрації прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості.

«Раніше була досить поширена схема, коли нежитлові приміщення у будинку продавали у якості житла, а одну велику квартиру перетворювали на кілька маленьких й продавали у такому вигляді. Зараз, коли всі об'єкти будуть зареєстровані, ця схема стане неможливою», - пояснила Олена Шуляк.

За її словами, Закон впроваджує чіткі правила, коли інвестор має право розірвати невигідний йому договір із забудовником. Наприклад, коли продавець без попередження змінює технічні характеристики квартири або ж більш ніж на 6 місяців порушує термін здачі будинку в експлуатацію.

Важливим нововведенням є закріплення зобов'язання забудовника у договорі першого продажу під'єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі.

Також необхідно зазначити, що забудовники оприлюднюватимуть детальну інформацію про об'єкт будівництва, дані про себе та кінцевих бенефіціарів. Це зробить ринок первинної нерухомості прозорішим та допоможе відновити довіру до будівельних компаній.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини