Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Публічне звернення LIGA ZAKON щодо наміру обмежити доступ до публічних реєстрів та даних в Україні та наслідки для бізнесу і громадян

19 серпня 2022, 18:09
1367
0
Автор:
Реклама

Компанія «LIGA ZAKON» як українська приватна компанія, яка заснована в 1991 році, усі роки незалежності працювала для розвитку бізнесу та держави. LIGA ZAKON - український розробник інформаційно-аналітичних продуктів на основі відкритих даних.

Нашим пріоритетом від самого початку війни була активна позиція щодо допомоги та підтримки бізнесу й держави в боротьбі з ворогом. Сьогодні компанія LIGA ZAKON має дуже важливе значення для України, бо наші сервіси дають змогу отримувати оперативну й актуальну інформацію щодо нормативно-правових актів, бази судових рішень, інформації щодо статусу юридичних і фізичних осіб, практики ЄСПЛ тощо. Уже понад 20 років спільно з Міністерством юстиції України створюємо та супроводжуємо Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів нашої держави повністю за власний кошт.

З перших днів війни LIGA ZAKON надала можливість вільного доступу до всього масиву даних та наявного функціонала ІТ-платформи LIGA360 для органів державної влади. На сьогодні вже понад 8 тис. фахівців органів законодавчої, центральної та судової влади користуються всім функціоналом ІТ-платформи.

Україна була однією з країн-лідерів у галузі відкритих даних. Велика роль у цьому належить державі та іншим гравцям цього ринку, таким як LIGA ZAKON, YouControl, Опендатабот, Vkurci тощо. Відкритість і доступність даних критично важлива для створення надійного середовища, у якому немає корупції та є впевненість у прозорості дій чиновників і бізнесу. Закриття досить великої частки відкритих даних у сфері діяльності та фінансового стану підприємств створює неабиякі ризики для всієї української бізнес-системи, яка продовжує працювати й підтримувати економіку України попри всі перешкоди непростого періоду воєнного стану.

На цей час Міністерство цифрової трансформації оприлюднило проєкт змін до постанови Кабінету Міністрів України № 835, щоб «узаконити» вилучення вкрай важливих даних, у тому числі накопичених «історичних даних», з відкритого доступу.

Проаналізувавши запропоновані зміни до відповідних постанов Уряду, вважаємо, що навіть в умовах війни, ба більше особливо в умовах війни, погіршення умов доступу суспільства та бізнесу до раніше відкритих даних сприятиме знищенню вже напрацьованих і розроблених інструментів щодо прозорості дій влади, відстеження фактів корупції, російських зв'язків та санкційних заходів. Велике занепокоєння викликає пропозиція щодо надання розпорядникам інформації прав на самостійне збільшення переліку закритих даних: «допускається часткове та/або повне припинення надання доступу до оприлюднених наборів даних».

Упевнені, що такі дії повертають сучасні процеси розвитку відкритості інформації до часів її замовчування та приховування, матимуть вкрай негативний вплив на підзвітність і прозорість процесів діяльності влади, ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб'єктів господарювання, зокрема:

з позицій держави й органів влади:

  • зникає можливість контролю за корупційними процесами та зловживаннями в державі;

  • посилюються ризики контролю ситуації у сфері фінансового моніторингу та стану економіки;

  • не буде прозорості в упровадженні реформування суспільства та державних інститутів;

з позицій бізнесу:

  • не буде можливостей для щоденного моніторингу й аналізу статусу підприємств та організацій будь-якої форми власності;

  • збільшуються ризики в роботі з контрагентами через відсутність відомостей щодо статусу процесів банкрутства;

  • утворюються ризики щодо партнерства з підприємствами та компаніями, щодо несвоєчасного виявлення «російського сліду» або взагалі відсутності відомостей щодо застосування санкційних заходів;

  • не буде доступу до офіційної інформації щодо реального фінансового стану контрагентів, що негативно впливатиме на роботу всіх сфер економіки країни;

  • не буде можливостей для ухвалення оперативних рішень щодо ймовірності перепрофілювання бізнесів;

  • зростатимуть ризики зловживань і недоброякісної конкуренції в питаннях ліцензування.

У період воєнного стану бізнеси вимушені бути вкрай відповідальними за проведення перевірки своїх партнерів і контрагентів та не можуть дозволити собі працювати з компаніями, які мають будь-який стосунок до рф/рб, а також персонами, які перебувають під санкціями. Окрім фінансування ворога та штрафів, це має репутаційні збитки та посилює ризики для стабільного функціонування економіки України. В умовах закриття інформації з реєстрів декларацій і реєстру корупціонерів значно погіршиться рівень громадського контролю за діями влади. Завданням Уряду є зробити все для полегшення й ефективності роботи, а не створювати додаткові труднощі.

Виходячи з наведеного вище, ми категорично не підтримуємо ініціативу Міністерства цифрової трансформації та проєкт змін до постанови Кабінету Міністрів України № 835.

Водночас ми, як соціально відповідальний бізнес, розуміємо важливість питань безпеки країни та готові розглядати питання щодо обмеження доступу в наших продуктах до інформації про критичну інфраструктуру й військові об'єкти, щоб унеможливити провокації та доступ до такої інформації.

Тому ми закликаємо ініціаторів проєкту змін до постанови Кабінету Міністрів України № 835 до діалогу та дуже ретельного опрацювання цього документа. До того ж, з огляду на надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, вважаємо за доцільне врахувати досвід організації роботи з відкритими даними в Європейській спільноті (наприклад, викладений у ДИРЕКТИВІ (ЄС) 2019/1024 про відкриті дані та повторне використання інформації державного сектору від 20 червня 2019 року).

Зокрема, положення згаданої Директиви ЄС доцільно використати для вдосконалення регуляції наступних питань щодо використання відкритих даних в Україні:

  • визначення кола тих, хто може мати доступ до такої інформації, враховуючи інтереси кінцевих споживачів різних категорій та операторів - виробників ПЗ;

  • закріплення вимог до операторів (і, можливо, у майбутньому - вимог до одержувачів ліцензій на право повторного використання) та способів надання доступу (у тому числі через АРІ);

  • визначення вимог до кінцевого споживача щодо прав використання відкритих даних (у тому числі через ПЗ);

  • інтеграції України в інформаційний простір відкритих даних ЄС відповідно до ДИРЕКТИВИ ЄС 2019/1024.

За потреби LIGA ZAKON готова сприяти процесам запровадження зрозумілих правил доступу та використання відкритої інформації, розробити або взяти експертну участь у розробці цих та інших правил.

СЛАВА УКРАЇНІ!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини