Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Мінагрополітики роз’яснили нюанси реалізації проектів щодо грантів на садівництво

Реклама

Відповідно до постанови Уряду від 21 червня 2022 р. № 738 отримувачі грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства розробляють проекти висадки насаджень та подають заяви через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Під час опрацювання заяв на отримання грантів члени робочої групи перевіряють проекти висадки насаджень на відповідність критеріїв, зазначених у пункті 10 Порядку, затвердженого наказом Мінагрополітики від 12.07.2022 № 447.

Під час опрацювання проектів висадки насаджень, типовими помилками є невідповідність критеріям по зрошенню, водозабору та мінімальній кількості садивного матеріалу.

Чому зрошення є обов'язковим?

Для плодово-ягідних рослин, на відкритому грунті та закритому (теплиць) як і для більшості рослин вода є одним з головних факторів нормального росту, розвитку і плодоношення. У зв'язку з ростом посушливості кліматичних умов у зонах ведення промислового садівництва, інтенсивні сади можуть давати максимальні врожаї лише в умовах зрошення.

Зрошення сприяє регулюванню повітряного і температурного режимів грунту та пригрунтового шару повітря, створює оптимальні умови для розвитку і плодоношення плодово-ягідних культур, які використовують грунтову вологу з різним ступенем інтенсивності.

В свою чергу, недолік вологи значно знижує продуктивність рослин, призводить до їх передчасного старіння. Плодово-ягідні культури, які не отримали протягом теплого сезону необхідної кількості вологи, страждають від морозів, гірше плодоносять на наступний рік. Тому стабільне зрошення надасть змогу отримати плоди та ягоди відповідної якості, що сприятиме їх подальшій повній реалізації.

Наявність системи зрошення при закладанні плодово-ягідних насаджень є одним із показників забезпечення ефективного використання грантової підтримки. Адже хороші врожаї можна отримати лише в умовах зрошення.

Чи потрібно вказувати джерело водозбору?

Так, адже наявність водозабору є обов'язковим критерієм. Водозабір - це гідротехнічна споруда, що здійснює забір води з джерела живлення (ріки, озера, водосховища, свердловини та ін) з метою подачі необхідної кількості води певної якості (питної, виробничої, сільськогосподарської та ін.). Визначення джерела водозабору є важливою складовою системи зрошення. Це можуть бути річки, озера, ставки, водосховища, підземні води та інші доступні джерела води, дозвіл на користування якими оформлений відповідним чином. Джерело водозабору необхідне для впевненості, що система зрошення після висадки насаджень буде працювати та насадження будуть забезпечені вологою.

Чому при розробці потрібно враховувати критерії щодо мінімальної кількості садивного матеріалу?

Мінімальна кількість садивного матеріалу, вказана у додатку 2 до Порядку, розрахована на основі інтенсивної технології вирощування відповідних культур та ефективності використання садивного матеріалу на 1 га задля забезпечення продуктивності насаджень та рентабельності виробництва.

За інформацією Мінагрополітики.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини