Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо схвалила зміни оподаткування на ринку нерухомості

Реклама

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №7683, який має на меті полегшити доступ населення до нового житла та зменшити податкове навантаження для забудовників.

Проєктом Закону зокрема пропонується:

  • встановити касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ відносно операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. При цьому не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від'ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку сплачені отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла. Суми такого від'ємного значення будуть зараховуватись до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення податковими зобов'язаннями;

  • уточнити, що під активами інституту спільного інвестування розуміється лише сформована (оплачена) за рахунок коштів спільного інвестування сукупність активів.

  • включити до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості;

  • установити порядок оподаткування ПДФО доходу від операцій з неподільнім об'єктом незавершеного будівництва/майбутнім об'єктом нерухомості, подільним об'єктом незавершеного будівництва та з відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця. Зокрема визначено, що вказаний дохід оподатковується за ставкою 18 % та водночас може бути зменшений на документально підтверджені витрати.

Ініціаторка законопроєкту, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, наголосила, що завдяки ухваленню цього закону буде покращено рівень забезпеченості українців житлом, полегшено доступ до нового житла та можна буде збільшити обсяги будівництва.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини