Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують змінити механізм визначення ціни на газ

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7732 про внесення змін до Податкового Кодексу в частині оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу.

Ним пропонується врегулювати та оптимізувати питання визначення бази оподаткування для природного газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, шляхом зміни механізму визначення фактичної ціни реалізації такого газу.

Автори законопроєкту обґрунтовують необхідність його прийняття тим, що військова агресія рф проти України та газовий шантаж Європи призвели до стрімкого росту ціни на газ в Європі, яка сягнула понад 3500 доларів США за 1000 метрів кубічних. Водночас, в Україні було введено заборону експорту природного газу, що призвело до того, що вартість реалізації продукції є в рази нижче ніж ціна, за якою сплачується рента. В результаті, велика частина газовидобутку стала збитковою, що призводить до зниження його обсягів та збільшує залежність від імпорту природного газу в Україну.

Нововведеннями передбачається на період з 1 серпня 2022 року і до скасування заборони на здійснення експорту українського газу виключення з розрахунку ренти середньої митної вартості імпорту та середньоарифметичного значення котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Фактичною ціною реалізації для газу природного, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, що реалізуватиметься платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, буде максимальний показник із нижченаведених величин:

  • середньозважена ціна природного газу, визначена у договорах купівлі-продажу природного газу з НАК "Нафтогаз України", укладених в рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;

  • cередньозважена ціна продажу природного газу, що склалася за результатами торгів на організованих товарних ринках, за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду (крім НАК "Нафтогаз України" та юридичних осіб, заснованих або підконтрольних НАК «Нафтогаз);

  • ціна природного газу, визначена як середнє арифметичне значення таких величин: середньоарифметична ціна UA VTP Gas price на наступний місяць і вона ж на умовах передоплати "advanced payment", які розраховуються як середньоарифметичне значення між цінами "Bid" та "Ask" за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду.

Міністерство економіки, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщуватиме на своєму офіційному веб-сайті фактичну ціну реалізації природного газу.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини