Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки повідомляє про уповільнення темпів інфляції та покращення цінової динаміки

Реклама

Міністерство економіки повідомляє про те, темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль, а цінова динаміка покращується.

“Зараз поступово інфляційна динаміка в Україні покращується. Вже фактично відбулось значне подорожчання окремих товарів та послуг і останні два місяці поспіль, враховуючи дані щоденного моніторингу цін на окремі товари, темпи інфляції зменшуються. Ми прогнозуємо, що вона продовжить уповільнюватись і до кінця року, хоча звичайно сезонні прояви прискорення на окремих сегментах ринку матимуть місце”, - зазначив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін.

Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і нафтопродукти, які, зокрема, в серпні впали на 10% і продовжують знижуватися. А також зниження світових цін на продовольство 5 місяців поспіль. Це має позитивно позначитися і на цінах в Україні. Так, в серпні найбільше подешевшали сезонні овочі (картопля, буряк, капуста, морква) - на 25-45%, впали ціни на скраплений газ для автівок - у середньому на 10,4%, на дизель - на 3,4%.

За словами Дениса Кудіна, цьогорічна рекордно висока інфляція є світовою тенденцією, яка навіть у країнах Євросоюзу сягає 9,1%. Що стосується України, то інфляція спричинена двома факторами - специфічним внутрішнім і зовнішнім. Так, частково інфляція є імпортованою, адже ми купуємо дорогі енергоресурси - газ, нафтопродукти - і високі світові ціни на них відображаються на цінах в Україні. Однак головним інфляційним фактором є війна, через яку скоротилась пропозиція товарів внаслідок зменшення виробництва, руйнування виробничих фондів, зростання логістичних витрат тощо. Це призводить до підвищення цін.

Читайте також про деталі урядового макропрогнозу на 2023 рік.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини