Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якою буде середня зарплата та курс долара у 2023 році: прогноз Кабміну

Реклама

13 вересня головним питанням засідання Уряду стало ухвалення проєкту бюджету на 2023 рік.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду відзначив, що Держбюджет-2023 - бюджет для перемоги.

Головний пріоритет - оборона та безпека нашої країни. 1 трлн 136 млрд гривень або майже 50% всього бюджету буде спрямовано для сектору безпеки й оборони.

Другий пріоритет - соціальні програми. Пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту - це ще 35% від всіх видатків у проекті бюджету.

Тобто з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію та безпеку, ще 35 копійок - на соціальні виплати, медицину та освіту.

Всі інші видатки будуть скорочуватися. Головна стаття економії - це зменшення видатків на органи державної влади.

Прем'єр підкреслив, що проект Держбюджету 2023 - це консервативний середньо песимістичний розрахунок.

Разом із кожним проектом бюджету Уряд також завжди ухвалює макроекономічний прогноз, на основі якого далі будується кошторис держави. Цей прогноз включає розмір ВВП та інфляції, середню зарплату, курс долара та інше.

Цього року такий прогноз є консенсусом між Урядом, Національним банком України та міжнародними фінансовими організаціями.

Отже, в рамках цього макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень.

Також нагадаємо, що проекті бюджету збережено рівень соціальних стандартів: мінімальна заробітна плата з 1 січня 2023 року становитиме 6700 грн на місяць, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць - 2589 гривень.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини