Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гайд «Як ефективно залучати клієнтів за допомогою SMS або Viber-розсилок» На правах реклами

Реклама

Понад 30% українських підприємств станом на серпень 2022 вже адаптувалися до воєнних реалій та розробили стратегію для розвитку бізнесу в нових умовах. Одним з етапів відновлення роботи є процес залучення нових клієнтів та комунікація з наявною базою, а розсилка повідомлень - ефективний та дієвий інструмент для цього. Як налаштувати проморозсилку так, щоб якнайбільше клієнтів зацікавились вашою пропозицією? Як збільшити їхню лояльність до компанії, а не дратувати нав'язливими сповіщеннями?

Далі надамо кілька рекомендацій, як створити нативну SMS або Viber-розсилку з турботою про почуття клієнта та його потреби. Перед тим, як налаштовувати промо, треба визначитись:

1. Про що ви бажаєте сповістити ваших клієнтів?

2. Хто займатиметься організацією розсилки?

3. За допомогою якого сервісу надсилати повідомлення?

4. Як зробити розсилку на наявну базу клієнтів і де шукати нових, якщо клієнтська база ще не напрацьована?

5. Як сформулювати влучний текст повідомлення?

Розберемо кожен пункт більш детально.

1. Про що ви бажаєте сповістити ваших клієнтів?

Розсилки - це базовий інструмент комунікації з клієнтами. Його важливість складно переоцінити, адже бізнес саме за допомогою розсилок може сповіщати про відкриття нових магазинів, відновлення роботи після перерви, новинки в асортименті тощо. Окрім інформування, бренди також можуть надсилати покупцям SMS, щоб привітати зі святами, запропонувати персональні знижки до дня народження або ж сповістити про успішне замовлення на сайті. Короткий текст та швидкість відправлення - безсумнівні переваги цього каналу для маркетингу.

2. Хто займатиметься організацією розсилки?

Якщо ваш бюджет дозволяє, то можна звернутися до рекламних агенцій, які організовують весь процес проморозсилки. Проте треба зазначити, що узгодження усіх нюансів між вашою компанією та агенцією може займати тривалий час та потребувати певних інвестицій.

Якщо ж ви бажаєте самостійно контролювати процес створення розсилки на кожному етапі, використовуйте автоматизовані сервіси. Сучасні програми розраховані на підприємців навіть без технічних навичок чи спеціалізації маркетолога. Так, ви пришвидшите налаштування промокампанії з меншими витратами часу та грошей. Далі детальніше розповімо, як організувати SMS-розсилку власноруч.

3. За допомогою якого сервісу надсилати повідомлення?

Радимо звернути увагу на автоматизовану платформу для розсилок ADWISOR від Київстар. Вона допомагає не тільки швидко налаштувати розсилку повідомлень, а й має ще багато переваг:

  • Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, де кожен ваш крок на платформі супроводжується додатковими підказками. Шанси наробити помилок мінімальні.

  • Можливість регулювати бюджет, який ви готові витратити на розсилку залежно від фінансових можливостей компанії та маркетингової стратегії.

  • Розсилка повідомлень у певну дату та час, наприклад, відповідно до терміну дії спеціальної пропозиції чи наявності акційного товару у магазині.

  • Налаштування швидкості розсилки для якісної обробки заявок та підвищення лояльності клієнтів. Тобто, якщо ви знаєте, що обробка замовлення вашого товару займає певний час, то встановіть меншу швидкість, наприклад, упродовж дня. Якщо для обробки замовлення вашим менеджерам треба лише кілька хвилин, то сміливо можна налаштувати максимальну швидкість розсилки.

  • Ефективне розподілення робочого часу завдяки шаблонам розсилок, які допомагають запускати нові промокампанії в декілька кліків.

  • Детальна статистика для аналізу ефективності розсилки. Дані з цього звіту можна використати як гарне підґрунтя для планування майбутніх промокампаній з урахуванням того, яка акція спрацювала, а яку треба удосконалити.

4. Як зробити розсилку на наявну базу клієнтів і де шукати нових, якщо клієнтська база ще не напрацьована?

Інтелектуальна платформа ADWISOR від Київстар дозволяє розсилати повідомлення на клієнтську базу, яка у вас вже є. Також вона допомагає з пошуком потенційних клієнтів у разі відсутності бази або за необхідності розширення потенційної аудиторії, яка найімовірніше зацікавиться вашою пропозицією.

Крім того, повідомлення можна надсилати від вашого альфа-імені. Радимо використовувати саме його замість звичайного номеру, оскільки в іншому випадку є ризик, що отримувачі не відкриють повідомлення з невідомих їм номерів. Коли альфа-ім'я отримано, приступаємо до налаштування розсилки.

Етапи налаштування розсилки на вашу базу клієнтів

1. Оберіть канал, який ви будете використовувати для промокампанії. Розсилка повідомлень безпосередньо на вашу базу клієнтів передбачає 2 канали: SMS або Viber.

2. Завантажте наявну базу з Excel, CSV чи TXT файлів до платформи ADWISOR.

3. Напишіть влучний текст повідомлення. SMS дозволяє вмістити 70 символів кирилицею чи 160 - латиницею. Для порівняння, у Viber-повідомленні можна надіслати більший текст довжиною до 1000 символів, а також додати фото, смайли, інтерактивну кнопку. Наприклад, «Купити» з посиланням на сайт.

4. Визначте день та час, коли текст треба відправити вашим клієнтам, та заплануйте розсилку.

5. Після завершення процесу розсилки ви отримаєте детальну статистику.

Як налаштувати розсилку без бази клієнтів або для залучення нових?

Етапи цього типу розсилки трохи відрізняються від попереднього, адже за відсутності клієнтської бази треба уявити ваших потенційних клієнтів та сегментувати їх за певними критеріями.

1. Поміркуйте, на кого розрахований ваш товар чи послуга: на жінок або чоловіків? Клієнти якого вікового діапазону можуть зацікавитися вашим асортиментом? Це важливо, оскільки те, що цікаво для молодого покоління, може бути не в пріоритеті у літніх людей. Уявить, чим потенційні покупці можуть захоплюватися, чи є в них діти? Чи використовують вони особисте авто або громадський транспорт? Такий аналіз ви можете замовити у профільних компаній, або ж скласти орієнтовний портрет вашого клієнта самостійно.

2. Далі оберіть цю аудиторію за допомогою Big Data-фільтрів*, які доступні на платформі ADWISOR. Вкажіть бажаний вік клієнтів, стать, наявність дітей, тип гаджета, вподобання - усього майже 40 параметрів. Завдяки такий вибірці ви зможете персоналізувати повідомлення для своєї ЦА та досягти максимальної конверсії.

3. Перш ніж розпочати розсилку, ви можете зазначити територію**, на яку вона буде здійснюватись. Наприклад, оберіть локацію залежно від розташування вашої торгової точки або зони доставки товарів. Інструмент дозволяє вказати раіус від 500 метрів до розмірів цілого району, міста чи області.

4. Напишіть текст повідомлення. Звертаємо увагу, що цей тип розсилки розрахований на один канал - SMS, а також він здійснюється на базу абонентів Київстар, які надали згоду на отримання промосповіщень за програмою «Мої знижки».

5. Оберіть дату та час відправки повідомлень.

6. Після завершення процесу розсилки ви отримаєте детальну статистику.

Зазначимо, що перед кожною розсилкою ваш текст обов'язково перевіряється модератором Київстар на відповідність правилам платформи.

*Київстар дотримується Законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних», не передає і не продає персональні дані абонентів третім особам. Усі аналітичні моделі з використанням великих даних будуються на основі неперсоніфікованих та зашифрованих даних.

**Київстар не передає дані про кількість клієнтів на певній території. Цей інструмент використовується лише як критерій формування розсилки.

Висновок:

  • Для комунікації з наявними клієнтами використовуйте розсилку на свою базу клієнтів.

  • Для залучення нової аудиторії - розсилку на всю базу абонентів Київстар, які підписані на програму «Мої знижки».

  • Для охоплення потенційних клієнтів користуйтесь розсилкою на базу абонентів Київстар, яких можна обрати за певними параметрами на основі Big Data-аналізу.

  • Для комунікації з наявними клієнтами та залучення нової аудиторії обирайте обидва типи розсилок.

5. Як сформулювати влучний текст повідомлення?

  • Якщо у вас є не тільки номер телефона клієнта, а і його ім'я, то починайте свій текст саме з імені клієнта. Це персоніфіковане повідомлення одразу приверне його увагу.

  • Створюйте лаконічні повідомлення за темою промо, уникайте зайвих слів. Ваші клієнти з більшою ймовірністю прочитають саме короткий текст, не відволікаючись від своїх справ.

  • Уникайте скорочень, специфічних абревіатур та термінів, а також рідко вживаних слів, які клієнту можливо будуть незрозумілі.

  • Багато знаків оклику чи питання, слова, які написані великими літерами (Caps Lock) - усі намагання привернути увагу клієнта у такий спосіб навряд чи будуть успішними. Усе це створює уявлення, ніби ви кричите на клієнта.

  • Обов'язково залиште ваші контакти. Номер телефону компанії, адресу магазину, скорочене посилання на ваш сайт - будь-яку інформацію, яка дозволить з вами зв'язатися та скористатися пропозицією.

Ці рекомендації допоможуть самостійно організувати ефективну проморозсилку та залучити ще більше клієнтів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини