Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аналіз розвитку економіки України в умовах воєнного стану від Василя Хмельницького

Реклама

14 вересня 2022 року в Київській торгово-промисловій палаті відбувся бізнес-сніданок із Василем Хмельницьким, засновником холдингової компаній UFuture і фонду K.FUND.

Модерувала захід Людмила Сізікова, перша віцепрезидентка Київської ТПП.

Завдяки запрошенню Центру інформаційної підтримки бізнесу Київської ТПП портал Think brave має ексклюзивну можливість поділитися ключовими тезами зустрічі.

Коротко про спікера: Василь Хмельницький - український підприємець, засновник холдингової компанії UFuture і фонду K.FUND. Пріоритет діяльності пана Хмельницького - розвиток інноваційних галузей і підвищення конкурентоспроможності України на міжнародних ринках.

UFuture - компанія з портфелем активів у галузі нерухомості, інфраструктури, промисловості, відновлюваної енергетики, фармацевтики та IT. UFuture є мажоритарним акціонером девелоперської компанії UDP, міжнародного аеропорту “Київ” ім. І. Сікорського, групи IT-компаній та екосистемних технологічних рішень ITernal. UFuture є стратегічним інвестором у компаніях Biopharma (фармацевтика) та UDP Renewables (відновлювана енергетика). Компанія розвиває нові бізнес-проєкти, серед яких інноваційні парки UNIT.City у Києві та Харкові, LvivTech.City у Львові; індустріальний парк “Біла Церква” і завод з виробництва сучасних електроустановчих систем “Plank Electrotechnic”.

Що представники бізнесу обговорювали з паном Хмельницьким?

Коли і як закінчиться війна - ніхто не знає. Але це не є приводом не відновлювати та не розвивати бізнес.

Парк парк нових технологій UNIT.City рано чи пізно буде добудований, хоча з початку війни там лишилося близько 20% орендарів. Ситуація у всіх бізнесів зараз однаково важка. Втім, усі шукають нові можливості.

Війна навчила, що необхідно мати “подушку безпеки” - відкладати десь 10% на чорний день і непередбачувані обставини. І хоча це не завжди вигідно, проте це правильно.

До повномасштабної війни ніхто не був готовий: буквально за місяць до її початку за завод “Більшовик” віддали 1 млрд 400 млн гривень.

Якщо ви не можете передбачити майбутнє - зменшуйте витрати, навіть якщо це робити болісно.

В. Хмельницький: “Я люблю партнерство. У 100% моїх бізнесів у мене є партнери. У критичні часи це дуже велика підтримка. Якщо ви гарно працюєте з партнерами і якщо вони вам довіряють, то вони завжди допоможуть. Партнерство це дуже корисно. Головне не гроші, а стосунки з людьми, які вам довіряють. Це дуже важливо, бо це весь час дає вам якісь можливості зробити нові бізнеси чи покращити ваше життя. Завжди лишайтеся у гарних стосунках навіть з тими партнерами, з якими ви розходитеся.

Компанія Biopharma навіть у важких умовах працює непогано. З початку війни Biopharma безкоштовно передала Міністерству охорони здоров'я України ліків на 2 млн доларів. Але, на жаль, зараз ми працюємо лише на 50% і маржинальність дуже низька - на межі собівартості.

Індустріальний парк - це гіпермаркет для заводів. Разом з тим, індустріальні парки це потужна річ, але саме для держави. Саме держава має підтримувати виробничі бізнеси. Економічне зростання це насамперед виробництво та інновації. Без виробництва неможливий рух економіки вперед. Але важливо розуміти, що економіці потрібні не просто робочі місця, а ефективні робочі місця - тільки це шлях до зростання.

Зменшення витрат це ще й про ефективність: треба придбавати новітнє обладнання, новітні машини, а потім вони самі собою дають нові робочі місця. Якщо, наприклад, на якомусь ГОКу замість нових кар'єрних самоскидів взяти людей з тачками, то ми можемо створити 100 тис. робочих місць, але це не спрацює. Нам потрібні лише сучасні робочі місця.

Приміщення заводу в індустріальному парку будується за пів року. У бізнесменів зараз немає грошей та часу побудувати приміщення, підвести туди комунікації.

У Румунії якщо ти будуєш завод, то держава компенсує тобі коштами 60% його вартості. Вони це роблять для того, щоб бізнес, робочі місця та податки залишалися в країні. В Україні в мене, на жаль, нема враження, що наша економіка якось швидко буде робити реновацію та рухатися вперед. Не все погано, але є проблеми, які треба вирішувати на державному рівні для стимулювання розвитку виробництва в Україні.

Зараз в Україні 28 організацій дають безкоштовно гранти від 400 тис. до 8 млн грн. Ми їх не всі отримаємо, бо немає заявок. Підприємці скаржаться, але не подаються - і це ще один виклик. Подавайтеся на гранти. Так, це нелегко, але треба якісно підійти до створення бізнес-плану та розрахунків, що подаються. Якщо хочете отримати грант, то доведеться дещо попрацювати, але потім кожен наступний отримати буде легше.

Я знаю людей, і не одну компанію, які пішли зараз в державні банки і отримали кредит 60 млн гривень під 5%. Якщо у вас є така можливість - раджу вам так робити. Бізнес має рахувати кожну копійку. Іншого шляху немає".

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Якщо війна продовжиться і наступного року, бізнес має враховувати це в своїй бізнес-моделі. При плануванні треба прораховувати, як протриматись десь рік. Якщо війна закінчиться раніше, то матимете бонус - раніше вийдете з кризи.

Не варто очікувати на допомогу для бізнесу з-за кордону. Інвестицій немає і найближчим часом не буде. Не треба себе тішити. Попереду нас чекають три важки роки.

У світі зараз велика криза. Такі країни, як США та Великобританія, ЄС борються з інфляцією. Роблять вони це за рахунок підняття облікової ставки та витягування грошей з ринку. Тоді попит зменшується, вартість товарів та інфляція балансуються. Найближчим часом в Америці та Європі будуть свої великі макроекономічні проблеми, і вони будуть думати, як їх вирішити. Зважаючи на те що вони нас весь час підтримують, для нас це великий виклик. Але ми це маємо розуміти і враховувати. Український бізнес трошки налаштований, що йому будуть безкоштовно допомагати, і чекає свого часу. Чекати нема чого. Найкращий час діяти прямо зараз.

Для підтримки бізнесу можна брати кредити в гривні під невеликий відсоток. Подивіться на гранти.

У майбутньому найбільш привабливим бізнесом буде виробництво. Зарплати в нас, на жаль, знову впали, тож виробляти продукцію в Україні і постачати її по всьому світу буде вигідно. Нам треба відходити від сировинної моделі економіки. Промислове виробництво переробленої сільськогосподарської продукції - це майбутній тренд: світ збільшується, Китай і Індія ростуть, їжі на всіх не вистачає.

Велика конкурентна перевага України - працьовиті люди. Коли війна закінчиться, в нас дуже великі можливості для виробництва і переробки. Головне - це наші таланти: люди, які щось придумують і впроваджують. Ми маємо створити тут умови, щоб ті, хто виїхав, повернулися в Україну, де вони зароблять кошти. Якщо ми не створимо умови, в яких люди зможуть заробляти, не зменшимо податки, не зробимо безпечне середовище, то більшість сюди не повернеться.

Поради Василя Хмельницького підприємцям:

  • Найбільші перспективи мають такі напрями виробництва: медицина, IT-інновації, виробництво їжі, переробка сільськогосподарської продукції.

  • Якщо ви не публічні - ви вразливі, бо публічність це зброя.

  • Я інвестую не в компанію, я інвестую в людину, в команду.

  • Покупець після війни не зміниться: люди не перестали їсти, не перестали одягатися, не перестали пити воду.

  • Не зупинятися. Якщо людина зупиняється - вона починає вмирати.

Захід був організований Центром інформаційної підтримки бізнесу КТПП.

Редакція висловлює подяку Людмилі Сізіковій, перший віцепрезидентці Київської ТПП, і Михайлу Белікову, керівнику Центру інформаційної підтримки бізнесу Київської ТПП, за сприяння в підготовці матеріалу.

Олександр Липський, керівник Медіа-центру LIGA ZAKON

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини