Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доходи українських біженців, отримані від українських роботодавців, підлягають оподаткуванню: Мінфін Польщі

Реклама

Міністерство фінансів Польщі повідомило, що українські біженці повинні сплачувати податки у Польщі з доходів, які отримують за свою трудову діяльність на українських роботодавців, якщо строк перебування в Польщі перевищує 183 дні. Про це інформує Finbalance з посиланням на коментар Міністерства фінансів Польщі для польського видання money.pl від 7 вересня.

Так, у коментарі в контексті оподаткування доходів українських біженців Міністерство повідомило: "якщо український податковий резидент здійснює трудову діяльність у Польщі, а його винагороду виплачує український роботодавець, який не має постійного представництва в Польщі, він зобов'язаний сплачувати податок у Польщі, якщо його перебування перевищує 183 дні в календарному році. У такій ситуації оподаткування в Польщі поширюється на всі доходи, пов'язані з роботою за контрактом, виконану на території Польщі, тобто доходи, отримані після перевищення порогу в 183 дні перебування в Польщі».

При цьому Мінфін Польщі спростував трактування українським Офісом ефективного регулювання BRDO раніше отриманої відповіді польського Мінфіну на запит, наголосивши, що лист для BRDO не дає жодних підстав стверджувати, що польський уряд дозволить біженцям працювати віддалено з Польщі для українських роботодавців та обрати більш вигідне оподаткування. Він містить лише загальну інформацію щодо правил визначення податкового резидентства в Польщі.

У коментарі зауважили, що інформація, опублікована на сайті BRDO щодо правил оподаткування громадян України, які працюють дистанційно з Польщі для українських роботодавців, не була дозволена Міністерством фінансів і є лише думкою цієї організації.

У Мінфіні резюмували, що біженці з України, які працюють у Польщі на своїх українських роботодавців, підпадають під податкове законодавство Польщі та польсько-українську угоду про уникнення подвійного оподаткування.

Нагадуємо, що в липні Офіс ефективного регулювання BRDO, отримавши відповідь від польського Мінфіну на свій запит, трактувало її як можливість зберегти українським біженцям податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі з доходів, отриманих в Україні. Детальніше про це читайте за посиланням.

Зараз на сайті BRDO повідомлення частково змінили, вказавши, зокрема, що «на даний момент у польському податковому законодавстві немає спеціальних правил для іммігрантів з України стосовно податкового резидентства. Натомість мають силу загальні правила».

Крім того, у цьому повідомленні зазначено, що отримане роз'яснення не слід розглядати як універсальний та всеохоплюючий дозвіл українцям не платити податки в Польщі. Визначення центру життєвих інтересів та податкової резидентності в кожному окремому випадку - комплексне юридичне питання, яке може потребувати звернення до юристів, податкових консультацій або офіційних органів Польщі.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика й економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини