Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада змінила механізм визначення ціни реалізації газу, видобутого в Україні

Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон, який оптимізує питання визначення бази оподаткування для природного газу, видобутого в Україні, шляхом зміни механізму визначення фактичної ціни його реалізації (законопроєкт № 7732).

За словами Голови профільного комітету ВР Данила Гетманцева, на початку війни рентна плата за видобуток газу була значно підвищена, аби власники газовидобувних компаній сплачували більше до державного бюджету. Однак держава вимушена була заборонити експорт газу. У зв'язку з цим виникла ситуація, коли ренту газодобувні компанії повинні сплачувати за європейськими цінами, а продавати цей газ всередині державі за значно нижчими цінами. Це абсолютно невигідно для видобувників, і іноді рентна плата є більшою за ту суму, яку вони отримують від продажу. Ухвалений законопроєкт виправляє цю ситуацію: тепер для контрактів, які укладаються на території України, встановлюється база оподаткування за цими контрактами.

Так, він передбачає на період з 1 серпня 2022 року і до скасування заборони на здійснення експорту українського газу виключення з розрахунку ренти середньої митної вартості імпорту та середньоарифметичного значення котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Фактичною ціною реалізації для природного газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, що реалізуватиметься платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, буде максимальний показник із нижченаведених величин:

  • середньозважена ціна природного газу, визначена у договорах купівлі-продажу природного газу з НАК "Нафтогаз України", укладених в рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;

  • cередньозважена ціна продажу природного газу, що склалася за результатами торгів на організованих товарних ринках, за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду (крім НАК "Нафтогаз України" та юридичних осіб, заснованих або підконтрольних НАК «Нафтогаз);

  • ціна природного газу, визначена як середнє арифметичне значення таких величин: середньоарифметична ціна UA VTP Gas price на наступний місяць і вона ж на умовах передоплати "advanced payment", які розраховуються як середньоарифметичне значення між цінами "Bid" та "Ask" за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду.

Міністерство економіки, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщуватиме на своєму офіційному веб-сайті фактичну ціну реалізації природного газу.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини