Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оплачується робота у вихідні дні під час воєнного стану

Реклама

Під час дії воєнного стану діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Згідно з частиною другою, статті 1 Закону на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина передбачених статями 43, 44 Конституції України.

У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин третьої - п'ятої статті 67, статей 71, 73, 78-1 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України "Про відпустки".

До 19 липня 2022 також не застосовувалася стаття 72 КЗпП щодо компенсації за роботу у вихідний день й оплата праці у вихідний день здійснювалася за фактично виконану роботу.

Проте Законом № 2352 до норм Закону № 2136 було внесено зміни, яким статтю 72 з цього переліку обмежень було виключено. Ці зміни набули чинності 19 липня. Отже тепер робота у вихідні дні компенсується так, як і до війни: працівнику надають інший день відпочинку або оплачують фактично відпрацьовані години в грошовій формі в подвійному розмірі згідно з правилами, встановленими ст. 107 КЗпП.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини