Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інфляція в Україні пришвидшилася до 24,4% у вересні

Реклама

Фахівці НБУ підготували свіжий Макроекономічний та монетарний місячний огляд, згідно з яким:

Інфляція залишається значною як в Україні, так і в світі.

За оцінками НБУ, інфляція в Україні пришвидшилася до 24,4% р/р у вересні. Основні причини: наслідки війни та окупації частини території країни. Ще один чинник: подальше перенесення на ціни липневого коригування курсу гривні до долара США, яке було необхідним для збереження стійкості економіки України.

У світі ж інфляцію найбільше підживлюють все ще високі ціни на енергоносії, які, однак, почали потроху знижуватися через послаблення економічної активності.

Економічна активність в Україні пожвавилася, частково через сезонність.

Жнива тривають доволі успішно з урахуванням воєнних обставин. Робота "зернового коридору" підтримує транспорт, харчову промисловість та дасть змогу забезпечити аграріїв фінансовими ресурсами на наступний рік. Проте логістичні проблеми, особливо для металургії, руйнування потужностей і зниження реальних доходів населення стримують відновлення.

Сезонні роботи пожвавили й ринок праці, проте пропозиція надалі переважає попит.

Сезонне пожвавлення економіки сприяло зростанню попиту на робочу силу. Завдяки цьому кількість претендентів на одну вакансію знизилася. Однак суттєвого зростання зайнятості наразі не відбувається, а доходи більшості українців знизилися.

Дефіцит державного бюджету розширився, але емісія залишається обмеженою.

Розширення дефіциту є типовою тенденцією для вересня. Проте цього року розмір дефіциту та темпи його розширення були значно більшими, ніж у довоєнні часи (через суттєве нарощення видатків).

Основне джерело фінансування дефіциту - допомога міжнародних партнерів. Викуп ОВДП Національним банком утримувався в анонсованих обсягах - 30 млрд грн на місяць. Це сприятиме збереженню макрофінансової стабільності в країні.

Вартість гривневих ресурсів продовжує поволі зростати, а нервовість валютного ринку спричинена переважно психологічними чинниками.

Ставки за депозитами реагують на червневе підвищення облікової ставки та очікування щодо її утримання на поточному рівні упродовж тривалого часу.

Кусові коливання на готівковому валютному ринку упродовж вересня переважно були спричинені реакцією на агресивні заяви та терористичні дії рф в умовах збереження нестачі готівкових валютних коштів у касах окремих банків.

Бізнес потерпає від застарілих методів управління? Спробуйте рішення LIGA360. Працюйте в єдиному інформаційному середовищі для вирішення ключових завдань - legal research, контроль ризиків в умовах війни, аудит та комплаєнс, онбординг та перевірка контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини