Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Гарантований покупець" відсудив в "Укренерго" понад 5 млрд грн

Реклама

Господарський суд міста Києва рішенням від 30.08.2022 року у справі N 910/8451/21 частково задовольнив позов ДП «Гарантований покупець» до Укренерго. Суд стягнув з відповідача 5,231 млрд грн, з них: 1,28 млрд грн - пеня, 1,52 млрд грн - штраф, 585 млн грн - 3 % річних, 1,84 млрд грн - втрат від інфляції.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтував неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел від 26.06.2019 щодо оплати послуги за квітень-липень 2020 року.

Укренерго заперечило проти позовних вимог, посилаючись на те, що Законом «Про ринок електричної енергії» не передбачено зобов'язання відповідача здійснювати витрати на виконання спеціальних обов'язків з інших джерел, аніж отримана плата за послуги з передачі електричної енергії за встановленим тарифом. Відповідач зазначив, що НКРЕКП не було передбачено достатні витрати відповідача на виконання спеціальних обов'язків у структурі тарифу на послуги з передачі електроенергії, що спричинило затримку оплати відповідачем послуги за спірним договором.

Суд зазначив, що саме лише посилання відповідача на те, що порушення грошового зобов'язання сталося не з його вини, не може бути прийняте судом, оскільки недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника не є підставою для звільнення відповідача у даній справі від виконання своїх договірних зобов'язань.

Договір, який укладений між позивачем та відповідачем є двостороннім, в якому не передбачено можливість невиконання зобов'язання, в тому числі уникнення відповідальності у зв'язку з невиконанням зобов'язання третіх осіб перед відповідачем. Договір містить імперативну норму щодо відповідальності відповідача перед позивачем в разі невчасної оплати послуг.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини