Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Уряд може збільшити строки розрахунків за поставлені товари для рітейлу

Реклама

Мінекономіки та Мінагрополітики за участю асоціацій виробників харчової продукції і рітейлерів наразі опрацьовують питання оптимізації строків розрахунків за поставлені товари, зокрема, пропонується встановити терміни розрахунків у 24 або 30 діб (наразі 10 діб). При цьому перелік товарів буде дещо розширено. Про це повідомила за підсумками онлайн-зустрічі з асоціаціями харчової промисловості Перший віцепрем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Під час зустрічі також порушувались питання щодо:

  • забезпечення окремих галузей харчової промисловості пільговим газом;

  • кредитування харчових та переробних підприємств за програмою «5-7-9»;

  • безперебійного постачання підприємствам харчопрому електроенергії під час віялових відключень;

  • обмеження експорту насіння соняшнику;

  • отримання дозволу на транзакції за окремими видами операцій з імпорту товарів, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності тощо.

Як було зазначено під час заходу, на сьогодні газ за пільговими цінами отримують підприємства хлібопекарської галузі та виробники молокопродуктів. Можливості розширити відповідний перелік на даний момент у країни відсутні. Як зазначила Юлія Свириденко, насамперед потрібно забезпечити пільговим газом населення. Тим не менш, враховуючи важливість стабільної роботи підприємств галузі, питання щодо можливості закупівлі додаткових обсягів газу для пільгового постачання харчовикам буде опрацьовано

Що стосується обмежень на експорт насіння соняшнику (зокрема, шляхом утримання додаткових митних зборів, передбачених угодою про вільну торгівлю з ЄС), то, як підкреслила Юлія Свириденко, Уряд послідовно працює на підтримку експорту з високою доданою вартістю. Однак будь-які рішення мають ухвалюватися з урахуванням позицій усіх сторін. Найближчим часом буде проведена зустріч між агровиробниками, експортерами, переробниками та представниками профільних міністерств, під час якої питання буде вивчено всебічно.

Щодо дозволів на транзакції за окремими видами операцій з імпорту, то, як було зазначено під час зустрічі, чинне законодавство передбачає можливість отримання таких дозволів НБУ на підставі розпоряджень Уряду та за наявності підстав та обґрунтування. 

«Уряд завжди уважно розглядає відповідні запити виробників та за можливості йде назустріч. Зокрема, під час минулого засідання Уряду було ухвалено рішення щодо транзакцій, яке дозволить нашім виробникам брати участь у виставках за кордоном. В переліку фігурують виставки харчової та аграрної галузей.

 Але, акцентую, запити мають бути обгрунтованими. Заради стабільності фінансової системи під час військового стану держава не може собі дозволити значну лібералізацію в цьому питанні. Ми маємо орієнтуватись на доцільність та ефект для економіки та попереджати можливі зловживання.

Саме тому в червні Уряд на пропозицію Національного банку вилучив з переліку транзакцій з імпорту рекламну діяльність. Нацбанк зауважив, що минулого року витрати за цим напрямком склали $220 млн. США. Це значний порядок цифр, і доцільно, аби ці кошти сьогодні працювали в Україні. Окрім того, в даному випадку існує ризик виведення під приводом «маркетингових послуг» валютних коштів з України», - зазначила Юлія Свириденко.

Також Міністр економіки підтримала прохання харчовиків щодо включення підприємств галузі до переліку критичної інфраструктури, що дозволятиме виробникам продуктів отримувати електроенергію навіть під час віялових відключень. За її словами, це питання буде опрацьовано з Міненергетики та місцевими владами, які формують відповідні списки.

Керуй бізнесом на 360! Рішення LIGA360 допоможе оцінити бізнес-зв'язки, миттєво отримувати інформацію про зміни воєнного стану, моніторити свою ділову репутацію та знаходити відповіді на щоденні виклики. Замов LIGA360 для керівника прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини