Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить затвердити перелік територій бойових дій або тимчасово окупованих територій для скорочення податкового тиску

Реклама

Федерація роботодавців України закликала Уряд якнайшвидше затвердити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями рф. Про це інформує пресслужба ФРУ.

Для скорочення податкового тиску на підприємства, які опинилися у найбільш скрутному становищі, були внесені зміни у Податковий кодекс, відповідно до яких для територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих рф не нараховується та не сплачується:

  • плата за землю (земельний податок, оренда) з 1 березня 2022 року до 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено воєнний стан;

  • екологічний податок за викиди у повітря, воду, за утворення/тимчасове зберігання радіоактивних відходів з 1 січня 2022 року до 31 грудня року, в якому припинено воєнний стан;

  • податок на нерухоме майно (житлову та нежитлову нерухомість, що належить фізичним та юридичним особам) за період з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року;

  • загальне мінімальне податкове зобов'язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

Також діють спеціальні правила для підтвердження даних податкової звітності (внаслідок неможливості пред'явлення первинних документів).

У Федерації роботодавців зазначають, щоб ці зміни працювали та були повністю прозорими Кабінету Міністрів необхідно затвердити Постановою Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Держава надала пільги, проте підприємства не можуть ними користуватися через відсутність підзаконного акту, або користуються з ризиком подальших претензій з боку Державної податкової служби.

У ФРУ додатково звернули увагу, що до таких територій також мають відноситись і ті, що знаходяться в зоні бойових дій. Підприємства на таких територіях або несуть прямі збитки від руйнувань та/або втрати майна, не мають доступу до майна або не можуть ним повноцінно користуватися, або змушені скорочувати обсяги господарської діяльності через скорочення попиту локальних споживачів, труднощі з логістикою, закупівлею сировини та матеріалів, збутом готової продукції.

Федерація роботодавців України вкотре звернулася до Уряду та закликала якнайшвидше розробити та затвердити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини