Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Укрнафта, Мотор Січ та АвтоКрАЗ перейшли у власність держави на період воєнного стану (оновлено)

Реклама

НКЦПФР ухвалила рішення про забезпечення проведення в системі депозитарного обліку депозитарних операцій щодо примусового відчуження у власність держави акцій, емітентами яких є ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПрАТ «Запоріжтрансформатор». Про це свідчить інформація на сайті регулятора.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що рішення ухвалено на підставі Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» та низки наказів Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

Тобто підприємства, які пов'язані з Костянтином ЖевагоІгорем КоломойськимВячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, можуть перейти у власність держави, пише Liga.net.

У рішенні є порядок компенсації, яка здійснюватиметься за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з наступним повним відшкодуванням його вартості протягом п'яти наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану - протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану коштом державного бюджету.

!Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час брифінгу у понеділок, 7 листопада 2022 року повідомив про відчуження у власність держави активів стратегічно важливих підприємств, з-поміж яких АТ «Мотор Січ», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта».

За його словами, таке рішення було ухвалене 5 листопада 2022 року під час засідання Ставки Верховного Головнокомандувача під головуванням Президента України Володимира Зеленського, відповідно до  Законів України від 6 грудня 1991 року № 1932 «Про оборону України» та від 12 травня 2015 року № 389 «Про правовий режим воєнного стану» у зв'язку з військовою необхідністю, відповідно до Закону України від 17 травня 2012 року № 4765 «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

«Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України, - сказав він. - По завершенні дії військового стану, відповідно до вимог закону, вказані активи можуть бути повернені власникам, або буде відшкодовано їхню вартість».

Читайте докладніше про примусове відчуження майна під час війни

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини