Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівники, з якими призупинено трудовий договір, зможуть самостійно сплатити ЄСВ, щоб зберегти страховий стаж

Реклама

Внесення змін до законодавства про працю щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану спричинило збільшення кількості підстав для відсутності бази нарахування єдиного внеску. Застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії, оскільки періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються.

Так, відповідно до ст. 13 Закону від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», роботодавець має право призупинити дію трудового договору. На час призупинення трудового договору зарплату роботодавець не виплачує, і відповідно не сплачує ЄСВ.

Аналогічна ситуація якщо працівник знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць, оскільки у цьому випадку відсутня база нарахування єдиного внеску.

На сьогодні, наймані працівники, з якими призупинені трудові договори не мають право на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 7649, який спрощує механізм участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні.

Відповідно до абзацу п'ятого частини першої ст. 10 Закону від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування згідно з законопроєктом № 7649 будуть: особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що укладається з Пенсійним фондом.

Крім того, договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування можна буде укласти в електронній формі через Портал Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Дія, або через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Таким чином, наймані працівники, з якими призупинені трудові договори, з прийняттям законопроєкту №7649 отримають право на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

Закон набуде чинності після підписання Президентом та його офіційного опублікування.

За матеріалами ФПУ.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини