Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Володимир Зеленський на G20 назвав пропозиції України щодо досягнення миру

Реклама

Президент України Володимир Зеленський представив учасникам G20 пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються 10 пунктів. Повний текст виступу Президента на саміті публікує Офіс Президента.

Зокрема, пропозиції України:

1. Радіаційна та ядерна безпека.

Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції та змусити Росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю

2. Продовольча безпека.

Україна готова залишатися її гарантом. Ми запропонували світу гуманітарну програму “Grain from Ukraine”. Ця Програма буде реалізована в партнерстві з World Food Program. Її суть - пряма закупівля країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників та передача її країнам, що перебувають на межі голоду. До міжнародної Координаційної групи з попередження голоду входять представники Урядів країн, корпорацій, меценати, які можуть прямо впливати на забезпечення продовольчих потреб мільйонів людей у світі.   Програма передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023.

3. Енергетична безпека.

Україна запропонувала направити місію експертів ООН на об'єкти критичної енергетичної інфраструктури України для оцінки руйнувань і потреб у відновленні, а також з метою запобігання їх подальшому знищенню. Це буде конкретний внесок міжнародної спільноти у стабілізацію енергоситуації в Україні та Європі, а отже, і на глобальному енергоринку.

Також має бути зроблений фундментальний крок для того, щоб енергоресурси більше не використовувалися як зброя - запровадження обмеження ціни на російські енергоресурси.

4. Звільнення всіх полонених і депортованих.

Президент підкреслив, що ми не знайшли підтримки в Міжнародному комітеті Червоного Хреста та не бачимо, що вони повною мірою борються за доступ до таборів, де утримують українських полонених і політв'язнів, або що вони допомагають шукати депортованих українців.

Тож, Україна пропонує об'єднатися заради єдиної реалістичної моделі звільнення полонених - «всіх на всіх». А також заради звільнення всіх дітей і дорослих, які були депортовані в Росію.

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів.

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.

Росія має вивести всі свої війська та збройні формування з території України. Має бути відновлений контроль України над усіма ділянками нашого державного кордону з Росією. Саме це матиме наслідком реальне й повне припинення бойових дій.

7. Справедливість.

Світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною. Відшкодування за рахунок російських активів, бо саме агресор повинен зробити все, щоб відновити порушену ним справедливість.

Уже є запропонована нами резолюція Генасамблеї ООН щодо міжнародного механізму компенсації за збитки, спричинені російською війною. Вона проголосована. Ми просимо її застосовувати.

Готуємо й другу резолюцію - щодо спецтрибуналу.

8. Потреба негайного захисту природи.

Мільйони гектарів лісу спалені обстрілами. Майже 200 тисяч гектарів нашої землі забруднені мінами й снарядами, які не розірвалися. Десятки вугільних шахт затоплені, зокрема й шахта, у якій у 1979 році був здійснений підземний ядерний вибух.

Неможливо точно порахувати обсяг забруднення атмосфери від спалених нафтобаз, підірваних споруд, спалених хімічних підприємств та поховань убитих тварин (загинули 6 мільйонів свійських тварин, щонайменше 50 тисяч дельфінів у Чорному морі). Україна пропонує створити платформу для оцінки збитків довкіллю від війни.

9. Недопущення ескалації.     

Ми потребуємо дієвих гарантій безпеки. Тому підготували проект договору Kyiv Security Compact і вже запропонували його партнерам. Тож маємо провести міжнародну конференцію для фіксації ключових елементів повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

10. Фіксація закінчення війни.

Коли всі антивоєнні кроки будуть реалізовані, коли безпека й справедливість почнуть відновлюватися, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.

Не крокуй із зав?язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Тільки до кінця тижня забронюйте свою знижку на рішення LIGA360! Заповніть форму, і дізнавайтесь першими про ексклюзивну пропозицію до дня народження LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини