Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін підготував зміни до правил блокування податкових накладних

Реклама

Міністерство фінансів презентувало зміни, спрямовані на удосконалення роботи системи блокування податкових накладних.

«З метою створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами Міністерство фінансів спільно з ДПС, представниками бізнесу та експертами у сфері оподаткування напрацьовано зміни, спрямовані на удосконалення роботи СМКОР», - йдеться у повідомленні пресслужби Мінфіну.

Змінами, зокрема, передбачається подовження операційного дня, який припадає на граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, з 0:00 до 24:00.

Також розширюються ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, зокрема, виключено з моніторингу: ПН, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. гривень; РК, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5 тис. гривень. Водночас, обсяг операцій у поточному місяці за такими ПН/РК, не перевищує 500 тис. гривень.

Крім того, змінюється форма рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника. У відповідних полях рішень ДПС зазначатиме детальну інформацію, за якою встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку, тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції.

Платник отримає можливість повторного подання інформації та копій документів на розгляд комісії регіонального рівня у разі прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Серед іншого, запроваджується довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та будуть розміщуватися на офіційному веб-сайті ДПС.

Критерії ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінзвітності застосовуватимуться з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (пп. 69.1 п. 69 ПК).

Також передбачається пом'якшення критеріїв ризиковості здійснення операцій, а саме:

  • доповнення коефіцієнта націнки 1,5 у формулу визначення залишку товару, в межах якого можна реєструвати розрахунок коригування на зменшення суми податкових зобов'язань;

  • не вважатиметься ризиковою операція, за якою складено розрахунок коригування за операціями з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії.

З повним переліком підготовлених змін можна ознайомитись за посиланням.

Водночас, у Міністерстві підкреслили, що запропоновані зміни не є вичерпними та остаточними, це лише перший крок, який дозволить стабілізувати ситуацію із реєстрацією податкових накладних.

Ефективний моніторинг змін для фінансових директорів! Налаштуй автоматичні сповіщення в LIGA360 про зміни контрагентів, законодавства та твоєї бізнес-галузі. Замовляй прямо зараз за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини