Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пільгову систему з податком у 2% планують скасувати з середини 2023 року - Гетманцев

Реклама

У Верховній Раді обговорюється питання про скасування пільгової системи оподаткування, відповідно до якої бізнесу дозволяється платити податок у розмірі 2% від доходу. Про це пише «Економічна правда» з посиланням на інформацію від голови податкового комітету ВР Данила Гетманцева.

"Очікуємо позицію уряду, але багато що говорить про те, що пільга буде скасована із середини 2023 року", - повідомив Данило Гетманцев.

Як зазначається, спочатку пільгу скасують для представників грального бізнесу. Відповідний законопроєкт Рада підтримала у першому читанні та незабаром має голосувати у цілому. Закон набуде чинності одразу після підписання, тож цілком вирогідно, що гральний бізнес повернуть на загальну систему оподаткування вже до кінця 2022 року.

Для решти компаній та ФОПів пільги скасовуватимуть поступово. Депутати планують розробити тривалий перехідний період, щоб бізнес встиг підготуватися.

«Необхідність скасування пільги обумовлена ще й тим, що з часом вона почала приносити більше шкоди, ніж користі. Як і у випадку зі скасуванням податків з імпорту, пільгова спрощена система деформувала конкурентне середовище та надала переваги тим бізнесам, які цього потребували чи не найменше», - йдеться у статті.

На думку координатора експертних груп Економічної експертної платформи Олега Гетмана, податки з обороту, якщо вони використовуються не лише мікробізнесом, як це було в останні 20 років, а й середнім та великим, викривляють конкуренцію та сприяють виникненню вертикально інтегрованих монополій.

Ще однією причиною, чому влада хоче скасувати пільги, "Економічна правда" називає вимоги міжнародних партнерів, зокрема МВФ. У межах співпраці з фондом Україна взяла на себе зобов'язання не лише повернути довоєнне оподаткування, а й не створювати нових пільг чи винятків, які б зменшували податкову базу.

«Зрештою, якщо не скасувати пільги, то міжнародним партнерам буде складно пояснити, чому Україна, потребуючи мільярди доларів для фінансування своїх видатків, не збирає хоча б частини необхідної суми самостійно», - підсумовує видання.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини