Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підготуватись до перевірок та обшуків на підприємстві

Реклама

24 лютого 2022 р. в Україні розпочалась нова реальність. Понад 10 місяців героїчного спротиву українських Захисників та Захисниць дозволили побороти ряд страхів та побоювань перед ворогом у тих представників державних органів, які тривалий час після 24 лютого вже і не сподівались колись знову наводити жах на багатьох керівників великих та малих підприємств.

Мова іде про славнозвісні (досить часто «сумнозвісні») перевірки з Держпраці, податкової, Фонду соціального страхування, Держпродспоживслужби, Нацбанку та багатьох інших. Загалом, в Україні функціонує 43 контролюючих органи типу «центрального органу та обласних державних адміністрацій» та 413 контролюючих органа типу «територіальних».

13 березня 2022 р. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах планових та позапланових заходів і воєнного стану».

Згідно даної Постанови були припинені на період дії воєнного стану планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. По суті, Кабмін ухвалив рішення сказати «СТОП» держаним перевіркам на період воєнного стану.

Однак, цією ж Постановою № 303 від 13 березня 2022 р. було передбачено окремі виключення, які дозволяли проводити позапланові з метою попередження неконтрольованого зростання цін, а також наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Станом на початок грудня 2022 р. вказаний перелік «виключень» було доповнено і наразі проведення позапланових перевірок є дозволеними.

Щодо планових перевірок, то їх проведення і надалі припинено за виключенням перевірок сфері енергетики та комунальних послуг.

Що стосується обшуків, то кількість та частота їх проведення у зв'язку із запровадженням воєнного стану не стала меншою, порівняно з 2021 роком. Навпаки, зважаючи на факт загрози національній безпеці та державному суверенітету кількість проведених обшуків зросла. При цьому, на радарі правоохоронців відтепер у своїй більшості підприємства, що прямо чи опосередковано пов'язані з резидентами російської федерації та білорусі, а також їх колаборантами.

У свою чергу, не забувають правоохоронці і про інший бізнес, тому найкращий час щоб почати готуватись до імовірного обшуку у вас на підприємстві, або у вас вдома як керівника підприємства - це завжди сьогодні. 

Готуємось до перевірок на підприємстві: чекліст за посиланням

Де топменеджерам читати інформацію? Новини, зміни законодавства та інформація про контрагентів - доступні в LIGA360. Замовте LIGA360 для бізнесу, щоб спільно знаходити ефективні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини